Vergi ceza hukukunda arama
The search within the scope of tax-criminal law
  1. Tez No: 926037
  2. Yazar: MEHMET ARABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Ceza Hukuku, koruma tedbirleri, arama, elkoyma, vergi denetim yolları, vergi ödevi, vergi kaçakçılığı, vergi kabahatleri, vergi suçları, vergi araması, Tax Criminal Law, protection measures, search, seizure, tax audit methods, tax duty, tax evasion, tax misdemeanors, tax crimes, tax search
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hukuki dayanağını Anayasa ve vergi yasalarından alan devletin vergilendirme yetkisi, vergi toplaması, dar veya geniş anlamda yükümlü ayrımı yapılmaksızın bu yetkinin kullanılmasıyla yükümlülük altına giren gerçek veya tüzel kişilerin mülkiyet haklarına müdahaledir. Devlet yetkisini Anayasa, yasa, uluslararası vergi antlaşma, yönetmelik, yönerge, genelge, özelge gibi asli ve tali hukuk kaynaklarına ve evrensel hukuk normlarını uygun şekilde kullanır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 73'üncü maddesiyle; herkesin kamu giderlerinin karşılaması amacıyla mali güçleri oranında vergi ödemesi bir 'ödev' olarak tanımlamıştır. Türk Vergi Hukuku'nda vergilendirme, yükümlülerinin beyanı esasına dayalıdır. Bu sebeple yükümlülerin vergi ödevlerini vergi mevzuatına uygun şekilde yerine getirmekte olduğu Devlet tarafından 'karine' kabul edilmekle birlikte; vergi ödevinin mevzuata uygun şekilde yerine getirilip getirilmediği proaktif metotlarla denetlenmektedir. İhtiyaç halinde, adli kolluk yetkilerinin de kullanılması mümkündür. Vergi Kaçakçılığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanun'da suç olarak düzenlenmiştir. İhbar, bilgi toplama, vergi incelemesi, arama gibi denetim yollarıyla; vergi kaçakçılığı suçunun işlendiğini gösterir emare, belge, kayıtların tespiti durumunda; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 'arama ve elkoyma' koruma tedbirlerine vergi kaçakçılığı suçuna delil sağlamak üzere başvurabilir. Ancak koruma tedbirinin uygulandığı kişiler bakımından hak ihlallerine sebep olunmaması ve vergi kaçakçılığı suçu delillerinin elde edilmesinde 'hukukilik' tartışmasına sebep olunmaması Hukuk Devleti İlkesi gereğidir. Çalışma konumuzu vergi kaçakçılığı suçunun soruşturulmasında başvurulabilecek arama ve elkoyma koruma tedbirinin uygulanması, elde edilen delillerdeki hukukilik sorunları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi' nin“Arama ve Elkoyma”tedbirine AİHS temelli bakışını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The taxation power of the state, which derives its legal basis from the Constitution and tax laws, is an intervention in the property rights of real or legal persons who are under obligation by the exercise of this power, regardless of whether they are obliged in the narrow or broad sense. The State exercises its power in accordance with the Constitution, laws, international tax treaties, regulations, directives, circulars, circulars, special instructions, primary and secondary sources of law and universal legal norms. Article 73 of the Constitution of the Republic of Turkey defines it as a 'duty' for everyone to pay taxes in proportion to their financial capacity in order to meet public expenditures. In Turkish Tax Law, taxation is based on the declaration of the taxpayers. For this reason, it is accepted as a 'presumption' by the State that the taxpayers fulfill their tax obligations in accordance with the tax legislation; however, the fulfillment of the tax obligation in accordance with the legislation is audited by proactive methods. In case of need, it is also possible to use judicial law enforcement powers. Tax Evasion, 213.s. It is regulated as a crime in the Tax Procedure Law. In the event that signs, documents and records indicating that the crime of tax evasion has been committed are detected through audit methods such as denunciation, information gathering, tax inspection, search; the 'search and seizure' protection measures of 5271 s. Code of Criminal Procedure may be applied to provide evidence for the crime of tax evasion. However, it is a requirement of the Rule of Law not to cause violations of rights for the persons to whom the protection measure is applied and not to cause a 'legality debate' in obtaining evidence of tax evasion crime. The subject of our study is the application of the search and seizure protection measure that can be applied in the investigation of the tax evasion crime, the legality problems in the evidence obtained and the European Court of Human Rights' ECHR-based view of the“Search and Seizure”measure.