Buca tarihi yapıları ve bezemeleri
Historical buildings and decoration of Buca details
- Tez No: 926047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Historical Structures of Buca, Levantines, Ornamentation, Preservation of Historical Buildings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Ülkemize, sanat aracılığıyla katkıda bulunmak Geleneksel Türk Sanatçıları olarak önceliğimizdir. Konservatör kimliğimiz ile birlikte, tarihi yapı ve eserlerin koruma ve onarımı üzerine, ekstra hassasiyet içerisinde bulunmaktayız.“Buca Tarihi Yapıları ve Bezemeleri”başlıklı yüksek lisans tezi, danışman hocam Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çetin'in tez yönetiminde hazırlanmış olup, Buca'nın tarihi yapıları ve bu yapıların özgün bezeme detaylarını incelenerek bölgenin mimari verilerine, katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, İzmir ve Buca'nın tarihsel gelişimi, yerleşim özellikleri ve önemli tarihi yapıları ele alınmıştır. Bölgede Levanten mimarisinin etkileri değerlendirilmiş ve tescilli yapılar, tarihi konutlar, tarihi eğitim yapıları, tarihi su yapıları ve tarihi dini yapılar gibi farklı yapı türleri incelenmiştir. Ayrıca, Buca'nın kent dokusunun tarihsel süreçteki dönüşümü detaylı analiz edilmiştir İkinci bölümde, mimari bezeme unsurlarına odaklanılmış ve Buca'daki Levanten sivil mimarisinin bezeme özellikleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bölge yapı bezeme unsurlarının belgelenmesi ve analiz edilmesi, yok olma tehlikesi altındaki yapıların korunması adına önemli bir belgeleme çalışma örneği olmuştur. Bu tez çalışması ile Buca'nın mimari ve kültürel mirasının belgelenmesi, korunması ve geleceğe aktarılmasına yönelik yapılan çalışmalara bezeme detayları ile katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bezemeler yapıların adeta yüzleri hatta kimliklerini oluşturabilen çok değerli detaylardır. Restorasyon sonucu görsel kimliği korumayı destekleyen bezeme detayları ile önemli bir kaynak olarak katkı sağlanması amaçlanmıştır. Anahtar: Buca Tarihi Yapıları, Levantenler, Bezemeler,Tarihi Yapıları Koruma
Özet (Çeviri)
As Traditional Turkish Artists, it is our priority to contribute to our country through art. With our conservator title, we are extra sensitive to the protection and restoration of historical buildings and artifacts. The master's thesis titled“Buca Historical Buildings and Their Ornaments”was prepared under the thesis guidance of my advisor Assist. Prof. Ayşe Çetin, it is aimed to contribute to the architectural data of the region by examining the historical buildings of Buca and the original ornamental details of these buildings. In the first part of the thesis, the historical development, settlement characteristics and important historical buildings of İzmir and Buca are discussed. The effects of Levantine architecture in the region have been evaluated and different types of buildings such as registered buildings, historical residences, historical educational buildings, historical water structures and historical religious buildings have been analyzed. In addition, the transformation of Buca's urban structure in the historical process is analyzed in detail. The purpose of this thesis is to contribute to the works carried out for the documentation, preservation and transfer of Buca's architectural and cultural heritage to the future through the details of ornamentation. Ornaments are very valuable details that can be the faces of the buildings and even their identities. It is aimed to contribute as an important source with ornamental details that support the preservation of visual identity as a result of restoration.