Yeni Türk Sinemasında anlatım
Narration in the New Turkish Cinema
- Tez No: 926057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRRI SERHAT SERTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Sineması, Anlatım, Film Biçimi, Anlatı Yapısı, Farklılaştırma, New Turkish Cinema, Narration, Film Form, Narrative Structure, Defamiliarization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Yeni Türk Sineması tabiri 2000'li yılların ilk yarısından itibaren konuşulmaya başlanmış, sıklıkla da 90'ların ikinci yarısından itibaren film yapmaya başlayan genç bir yönetmen kuşağını işaret etmiştir. Yeni Türk Sineması, yeni yönetmenlerin de katılımıyla birlikte kazandığı çok sayıda uluslararası ödülle dikkat çekici bir performans sergilemiştir. Ancak bu filmlerdeki“yeni”tabiri biçimsel olarak tanımlanmamıştır. Biçimin, daha önce de sinema tarihinde“yeni”olanı tarif ettiği görülmektedir. 20. yüzyılın başlarında Rus dilbilimciler eserlerdeki konvansiyonların farklılaştırılmasıyla yeni biçimin eskinin yerini alacağı fikrini ortaya atmışlardır. Rus biçimcilerin izinden giden David Bordwell, sinema filmlerinin yapısal özelliklerinin değerlendirebilmesi için film biçiminin üç boyutununu öne çıkarır: Anlatı dünyası, olay örgüsü yapısı ve anlatım. Bu çalışma“yeni olanı”, izleyiciyi verilen biçimsel ögeleri yorumlayarak öyküyü inşa eden aktif bir kişi olarak tanımlayan yeni-biçimci yaklaşım üzerinden aramaktadır. Yeni biçimci yaklaşım, filmlerin kavranmasında izleyiciyi aktif olarak konumlandırmaktadır. Bu bakımdan yapıtlarda anlam; yapıt ve onu kavrayan, anlamlandıran kişi olarak çift yönlü bir şekilde incelenir. Bu bağlamda, Yeni Türk Sineması'ndan dört yönetmene ait, dört film seçilerek, eski sinemanın konvansiyonlarının değişip değişmediği ve bu konvansiyonların ne şekilde farklılaştırıldığı, sinemanın bu üç boyutu üzerinden araştırılmaktadır. Kelebekler (Karaçelik, 2018), Sen Aydınlatırsın Geceyi (Ünlü, 2013), Bir Zamanlar Anadolu'da (Ceylan, 2011) ve Koca Dünya (Erdem, 2016) filmleri Yeni Türk Sinemasını, konvansiyonlardan ayrıştıran farklılıkları ortaya çıkarmak için seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
New Turkish Cinema, uttered in the early years of the 2000s, frequently attributed to a young generation of filmmakers who began their careers in the mid-90s. With the participation of many new directors, New Turkish Cinema performed a salient effort, winning numerous international awards at the festivals. Yet,“new”in these films was not explained in terms of film form. Form expresses“new”in the arts as was seen earlier in the history of film. Russian linguists in the early 20th century proposed the notion that form in the arts defamiliarizes the conventions of the old, replacing it with the new form. Following the footsteps of the Russian formalists, David Bordwell proposes a poetics of cinema pointing out the three dimensions of the film form: The narrative world, plot structure and narration. This study therefore aims seeking“new”in terms of neo-formalist approach, which describes the spectators' position as an active person interpreting and building up the story through the formal elements given by the film. Neo-formalist approach positions the spectator an active person comprehending the film. Thus, meaning in film is analyzed bidirectionally: The film and the person who comprehends and interprets it. In this respect, four films by four directors of the New Turkish Cinema was selected to research what conventional elements of the old cinema was replaced by the new and in what terms did they defamiliarize the conventions through the three dimensions of cinema. Kelebekler (Karaçelik, 2018), Sen Aydınlatırsın Geceyi (Ünlü, 2013), Bir Zamanlar Anadolu'da (Ceylan, 2011) and Koca Dünya (Erdem, 2016) was selected for formal analysis.