Yavaş bilişsel tempo tanılı çocukların sosyal işlevsellik düzeyleri ve gözlerden duygu okuma becerileri arasındaki ilişkilerin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparing the sociality functioning and facial emotion recognition between children diagnosed with cognitive disengagement syndrome and attention deficit hyperactivity disorder with healthy controls
  1. Tez No: 926069
  2. Yazar: UTKU KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN CEVHER BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş Bilişsel Tempo, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Sosyal Beceri, Duygu Tanıma, Akran İlişkileri, Sluggish Cognitive Tempo, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Sociality Functioning, Emotin Recognition, Peer relationships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
YAVAŞ BİLİŞSEL TEMPO TANILI ÇOCUKLARIN SOSYAL İŞLEVSELLİK DÜZEYLERİ VE GÖZLERDEN DUYGU OKUMA BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VE SAĞLIKLI KONTROLLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Giriş: Yeni bir klinik tanımlama olan Yavaş Bilişsel Tempo (YBT), DEHB tanısına sıklıkla eşlik etmekle beraber DEHB'den ayrı bir psikiyatrik bozukluk olduğu kabul edilmiştir. DEHB'deki sosyal işlevsellikteki bozulmanın, sosyal ipuçlarını anlamada zorlanma, dürtüsellik ve dikkat sorunlarıyla ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma mevcuttur. YBT grubunda yapılan kısıtlı sayıdaki çalışmada bu olguların içe dönük olma ve sosyal izolasyon nedeniyle zorluklar yaşadıklarını göstermektedir. Bu araştırmalarda sıklıkla DEHB eştanısının olması, geniş bir yaş aralığında ve toplum bazlı örneklemleri içermesi nedeniyle pür YBT olgularının sosyal işlevselliklerini ve bunu etkileyen faktörleri tanımak açısından bilimsel olarak yeterli değildir. Amaç:Bu çalışmanın amacı klinik örneklemden seçilen okul çağı dönemindeki pür YBT olgularını, pür DEHB ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırarak sosyal beceri ve duygu tanıma becerilerini incelemeyi ve bu etkenlerin birbirlerini ve akran ilişkilerini nasıl yordadığını saptamaktır. Metod: Çalışmanın örneklemine normal zekaya sahip 8-12 yaş aralığındaki 43 YBT, 40 DEHB ve 43 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Olguların duyguları tanıma becerileri Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT) ile değerlendirilmiştir. Sosyal beceri düzeylerini saptamak için ebeveynlerden Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeğini, çocuklarından ise Sosyal Beceri Ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Akran ilişkileri klinisyen tarafından hazırlanan, çocuk-ergenin, ebeveynin ve öğretmenin doldurduğu Akran ilişkileri veri formuyla belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol grubundaki babaların, olgu grupları babalarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bir oranda yüksek öğrenim gördükleri anlaşılmıştır. Çocukluk Depresyon Ölçeği (CDI) ve Barkley Çocukluk Dikkat Anketi (BÇDA) toplam skoru, YBT grubunda, DEHB grubu ve kontrol grubuyla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulunmuştur. WISC-R ana bölüm puanlarında, Genel Bilgi, Aritmetik, Parça Birleştirme, Şifre, Küplerle Desen alt test puanlarında anlamlı bir şekilde en düşük puanları YBT grubu almış, DEHB grubu da Kontrol grubundan daha düşük puanlar almıştır. Araştırma grupları arasında GZOT toplam skorunun , Çocuk Sosyal Beceri toplam skorunun ve Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği puanlamalarının sırasıyla YBT grubunda en düşük olduğu, DEHB grubunun ise kontrol grubuna kıyasla SBDÖ total puanlamalarında anlamlı bir şekilde düşük olduğu bulunmuştur. Okulda arkadaş ilişkileri değerlendirildiğinde öğretmenlerin bildirimine göre YBT grubu kısıtlı akran sayısına sahipken, DEHB grubu kontrol gruplarıyla benzer bulunmuştur. Okul dışı arkadaşlık ilişkilerine bakıldığında çocuğa göre YBT grubunda diğer gruplara kıyasla akran sayısı anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Çocuk ve öğretmenin bildirimine göre YBT grubunda ilişki kurmada çaba göstermeme ve zorlanma oranları en yüksek, DEHB grubunda ise kontrollerle benzer bulunmuştur. Sonuç: Yazında pür YBT olguları ile pür DEHB olgularında sosyal beceriler ve duygu tanıma becerilerini ve bu becerilerin birbirini ve akran ilişkilerini nasıl yordadığını araştıran çalışma çok kısıtlıdır. Çalışmamızın sonuçlarına göre YBT'li ve DEHB'li olgularda sosyal beceri, duygu tanıma ve akran ilişkileri işlevselliğinde bozulma olduğu sonucuna varılmıştır. Çoğunlukla akademik sorunlarına odaklanılan bu olguların sosyal beceri, duygu tanıma becerilerinin ve sosyalleşme düzeylerinin de araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda ortaya çıkmış olan bulgular, sosyal beceri ve duygusal yüz ifadelerini tanıma düzenlemelerini içeren davranışsal ve eğitsel yaklaşımların tedavi edici etkilerinden yararlanılabilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARING THE SOCIALITY FUNCTIONING AND FACIAL EMOTION RECOGNITION BETWEEN CHILDREN DIAGNOSED WITH SLUGGISH COGNITIVE TEMPO AND ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER WITH HEALTHY CONTROLS Introduction: Sluggish Cognitive Tempo (SCT), a new clinical characterization, is often comorbid with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) yet recognized as a distinct psychiatric disorder from ADHD. Numerous studies indicate that social dysfunction in ADHD correlates with difficulties in understanding social cues, impulsivity, and attention problems. Limited research on the SCT group suggests difficulties in social functioning due to introversion and social isolation. However, the prevalence of ADHD comorbidity and the wide age range in community-based samples limit scientific understanding of the social functioning of pure SCT cases and related factors. Objective:This study aims to compare pure SCT cases selected from a clinical sample with pure ADHD cases and healthy control group during school-age in terms of social skills and emotion recognition abilities, while determining how these factors predict each other and peer relationships. Method: This study included a sample of 43 SCT Slow Cognitive Tempo, 40 ADHD, and 43 healthy children aged between 8 and 12 years with normal intelligence. The participants' emotion recognition skills were assessed using the“Reading the Mind in the Eyes Test”(RMET). In order to determine their sociality functioning , parents were asked to complete the Social Skills Assessment Scale, while children were asked to complete the Social Skills Scale. Peer relationships were determined using a Peer Relationship Data Form filled out by the child/adolescent, parent, and teacher, prepared by the clinician. Results: Statistically significant findings revealed that fathers in the control group had a significantly higher rate of higher education compared to fathers in the case groups. Total scores on the CDI and BCAQ were found to be significantly higher in the SCT group compared to the ADHD group and control group. In terms of WISC-R main section scores, the SCT group obtained significantly lower scores in General Knowledge, Arithmetic, Block Design, Coding, and Cubes subtest scores, while the ADHD group also scored lower than the control group. Among the research groups, it was found that the total score on the RMET, Child Social Skills total score, and Social Skills Assessment Scale scores were the lowest in the SCT group, while the ADHD group was significantly lower than the control group. When evaluating peer relationships at school, according to teacher reports, the SCT group had a limited number of peers compared to the other groups, while the ADHD group was similar to the control groups. Regarding friendships outside of school, the SCT group had significantly fewer peers compared to other groups according to the child's report. Efforts and struggles in establishing relationships were highest in the SCT group according to both child and teacher reports, while the ADHD group was similar to the controls. Conclusion: In the literature, there are very limited studies examining sociality functioning and emotion recognition abilities, and how these abilities predict each other and peer relationships in pure SCT cases and pure ADHD cases. Our study's results indicate impairment in sociality functioning, emotion recognition, and peer relationships functionality in both SCT and ADHD cases. Often, these cases focus on academic issues, but the investigation of sociality functioning, emotion recognition abilities, and levels of socialization is intended. The findings from this study suggest that behavioral and educational approaches incorporating social skills and emotional facial expression recognition interventions may be beneficial in addressing these impairments.