Modern Sudan edebiyatı
Modern Sudanese literature
  1. Tez No: 926080
  2. Yazar: KALTHOUM SULAİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT UYLAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sudan edebiyatı, Sudan Şiiri, Sudan Öyküsü, Sudan Romanı, Sudan Tiyatrosu, Sudanese literature, Sudanese Poetry, Sudanese Short Story, Sudanese theater
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
“Modern Sudan Edebiyatı”başlıklı bu çalışmada modern Sudan edebiyatı sınırları içerisinde gerçekleştirilen şiir ve nesir bağlamındaki edebî faaliyetler incelenmiştir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır .birinci bölümünde Sudanın tarih ile ilgili kısa bilgiler verilmiş, Sudanın çağdaş tarihte yaşadığı Güney Sudan ve Darfur meselesi hakkında kısa bilgiler verilmiş ve Sudanın sosyal durumu ele alınmıştır. İkinci bölümde Sudan fasih Arapça ile yazılan şiirin ilk dönemi kabul edilen Func dönemin'den Modern şiir dönemi'ne kadar olan oluşum süreci ele alınmıştır. Hemen ardından çalışmanın esas konusunu teşkil eden Sudan'ın Modern şiirini etikileyen şiir akımlarını, bu akımlardan etkilenen şiirin özelliklerini ve konularını detaylıca sıralanarak öne çıkan önemli şairlerden şiir örnekleri verilmiştir. Şiir bağlamında Sudan şiirini etkileyen Arap şiir ekollerine değinilmiş ve Sudan'da ortaya çıkan şiir ekolleri, temsilcileri ve şiirlerinden örnekler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise modern Arap nesir türlerinin gelişimi göz önüne alınarak Sudan öykü, roman ve tiyatro nesir türlerinin ortaya çıkışını ve gelişimin etkileyen unsurlara yer verilmiştir. Nesir türlerinin genel hatları çizildikten sonra söz konusu türlerin önde gelen temsilcilerinin hayatları, edebi kişilikleri ve eserleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmada elde edilen bulgular nesnel bir şekilde paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
.İn this study titled“Modern Sudanese Literature”, literary activities within the boundaries of modern Sudanese literature in the context poetry and prose are examined. Our study consists of an introduction, three chapters, and a conclusion.In the first chapter, brief information about Sudan's history is provided, including short details about South Sudan and the Darfur issue that Sudan has experienced in contemporary history, and also examines the social situation in Sudan.In the second chapter, the formation process from the period recognized as the Funj era, characterized by eloquent Arabic poetry in Sudan, to the modern poetry period is discussed. Following this, the main subject of our study, which is the poetic movements influencing modern Sudanese poetry, and the characteristics and themes of the poetry influenced by these movements, are detailed, highlighting prominent examples from significant poets. In the context of poetry, the Arabic poetic schools that influenced Sudanese poetry are mentioned, and the poetic schools that emerged in Sudan, their representatives, and examples from their poems are examined.The third chapter focused on the emergence and development of modern Arabic prose genres such as the short story, novel, and theater in Sudan, and the factors influencing this development. After outlining the general features of these prose genres, information is provided about the lives, literary personalities, and works of leading representatives in these fields.In the conclusion, the findings obtained from the study are objectively shared.