Hilary Mantel's Wolf Hall trilogy in the sense of new historicism and postmodernism
Hilary Mantel'ın Wolf Hall üçlemesine yeni tarihselci ve postmodern bir yaklaşım
  1. Tez No: 926109
  2. Yazar: AHMET YUSUF AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AVCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Tarihselcilik, Postmodern Tarih, Tarihyazımsal Üstkurgu, Greenblatt, Wolf Hall Üçlemesi, New historicism, Postmodern History, Historiographic Metafiction, Greenblatt, Wolf Hall Trilogy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, Hilary Mantel'ın uluslararası alanda büyük övgü alan Wolf Hall Üçlemesini, tarihi söylemin nesnelliğini sorgulayan ve metinlerin yorumlanmasında politika, güç ve toplumsal rollerin etkileşimini vurgulayan iki teorik çerçeve olan Yeni Tarihcilik ve postmodernizm perspektiflerinden analiz etmektedir. Stephen Greenblatt'ın öncülük ettiği Yeni Tarihcilik, metin merkezli eleştiriyi, tarihi bağlamın önemini vurgulayarak sorgularken, postmodernizm de benzer şekilde tarihin objektif bir şekilde kaydedilen tek bir anlatı değil, çeşitli anlatılardan oluştuğunu ve bu anlatıların şekillendirildiğini savunur. Her iki teori de tek bir tarihsel gerçeğin varlığını reddeder; her tarihçinin, geçmişi anlatırken kaçınılmaz olarak bir hikâye anlatıcısı olduğunu ve her tarihsel anlatının öznel bir bakış açısına sahip olduğunu kabul eder. Bu teorik yaklaşımlardan hareketle, tez, Mantel'ın kurgunun ve tarihi belgelemenin sınırlarını nasıl bulanıklaştırdığını ve tarihin anlatısal niteliklerini nasıl açığa çıkardığını incelemektedir. Bu, tarih yazımı, meta-tarih ve tarihyazımsal üstkurgu üzerine tartışmaların merkezine yerleşerek,“metnin tarihselliği”ni üç temel boyutta—dini, politik ve ekonomik—inceler. Ayrıca, Thomas Cromwell, Thomas More ve Anne Boleyn'in somutlaştırdığı“tarihin metinselliği”ile bu boyutları birlikte ele alır. Çalışmanın odak noktalarından biri, Greenblatt'ın gücün alt edilmesi ve sınırlanması kavramını üç ana perspektiften incelemektir: toplumsal hiyerarşinin istikrarsızlaştırılması, ataerkil yapılarının sorgulanması ve yaşayanlarla ölüler arasındaki sınırları bulanıklaştıran toplumsal korkuların alt edilmesi. Gerçek ile kurgunun iç içe geçtiği bir yapı ortaya koyarak, Mantel'ın üçlemesi, tarihsel anlatıların sürekli olarak güç ilişkileri, öznel bakış açıları ve kültürel bağlamlar tarafından yeniden şekillendirildiğini gösterir ve nihayetinde istikrarlı ve birleşik bir Tudor tarihi varsayımını sorgular.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Hilary Mantel's internationally acclaimed Wolf Hall Trilogy through the combined approaches of New Historicism and Postmodernism, two theoretical frameworks that question the objectivity of historical discourse and emphasize the interplay of politics, power, and social roles in the interpretation of texts. While New Historicism—pioneered by Stephen Greenblatt—challenges text-centered criticism by underscoring the importance of historical context, postmodernism similarly contends that history consists of multiple narratives that are shaped and constructed rather than objectively recorded. Both theories reject the notion of a singular historical truth, holding that every historian inevitably acts as a storyteller, with subjectivity woven into every account of the past. Building upon these insights, the thesis explores how Mantel blurs the boundaries between fiction and historical documentation, revealing history's narrative qualities. It discusses the core debates surrounding historiography, metahistory, and historiographic metafiction, and examines the“historicity of text”in three key dimensions—religious, political, and economic—alongside the“textuality of history”embodied by Thomas Cromwell, Thomas More, and Anne Boleyn. Central to this study is an investigation of Greenblatt's concept of subversion and containment of power, approached here from three angles: the destabilization of social hierarchy, the questioning of patriarchal structures, and the subversion of collective fears that blur the line between the living and the dead. By foregrounding the entanglement of fact and fiction, Mantel's trilogy exposes how historical narratives are continuously reshaped by power relations, subjective viewpoints, and cultural contexts, ultimately challenging any assumption of a stable, unified Tudor history.