Globalisation, landscape and women's agency in Mantel's Beyond Black and Winterson's Lighthousekeeping
Mantel'in Beyond Black ve Winterson'ın Lighhousekeeping eserlerinde küreselleşme, tabiat ve kadın öznelliği
  1. Tez No: 885913
  2. Yazar: DERYA KOMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARYA ARYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Parçalanma, Kadınların Öznelliği, Anlatı, Empati, Çağdaş Edebiyat, Mantel, Winterson, Beyond Black, Lighthousekeeping, Globalisation, Fragmentation, Women's Agency, Storytelling, Empathy, Contemporary Literature, Mantel, Winterson, Beyond Black, Lighthousekeeping
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez, Hilary Mantel'in Beyond Black (2005) ve Jeanette Winterson'ın Lighthousekeeping (2004) eserlerinde küreselleşme, çevre ve kadınların öznelik temalarını inceler. Karşılaştırmalı edebi analiz yoluyla, bu romanların küreselleşmenin bireysel kimlikler ve toplumsal yapılar üzerindeki derin etkilerini, özellikle kadın kahramanlar aracılığıyla nasıl tasvir ettiğini araştırır. Kültürel çalışmalar, feminist teori ve küreselleşme çalışmaları gibi disiplinlerarası yaklaşımları birleştirerek, bu çalışma çağdaş toplumda kişisel ve coğrafi çevrenin dönüşümünü incelemektedir. Mantel ve Winterson'ın çevreyi sadece bir arka plan olarak değil, karakterlerin öznelik ve kendini tanımlama yolculuklarıyla etkileşimde bulunan önemli bir unsur olarak kullandıklarını ortaya koyar. Kahramanların yaşadığı parçalanmayı vurgulayarak, romanlar küresel güçlerin getirdiği akışkanlık ve belirsizlik gibi geniş toplumsal değişimleri yansıtır. Bu tez, Beyond Black ve Lighthousekeeping eserlerinin, küresel değişimlerin bireysel yaşamları ve yerel kültürleri nasıl etkilediğine dair değerli içgörüler sunduğunu savunur. Kişisel anlatıların ve yerel tarihin, küreselleşme deneyimlerinin aracılığında önemli bir rol oynadığını öne sürer. Bu çalışma, parçalanmışlık parçalarını bir araya getirerek özneliği yeniden kazanmanın ve kimliği yeniden tanımlamanın yolları olarak hikaye anlatımını ve empatiyi ortaya koyar. Ayrıca, kahramanların hikayeleri, empatik bir yaklaşımla harmanlanmış hikaye anlatımının, hem benliğe hem de başkalarına yardımcı olan terapatik ve güçlendirici bir uygulama olarak potansiyelini vurgular. Yazarın bu yaratıcı ve empatik yeni rolü, çağdaş yazarın parçalanmış dünya için“şifacı”olarak rolündeki bir değişikliği de işaret eder.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the themes of globalisation, landscape, and women's agency in Hilary Mantel's Beyond Black (2005) and Jeanette Winterson's Lighthousekeeping (2004). Through comparative literary analysis, it examines how these novels depict the profound impacts of globalisation on individual identities and communal structures, particularly through the lenses of female protagonists. Employing a multidisciplinary approach that integrates insights from cultural studies, feminist theory, and globalisation studies, this study investigates the transformation of personal and geographic landscapes in contemporary society. It reveals that Mantel and Winterson use the landscape not merely as a backdrop but as a crucial element that interacts with the characters' journeys toward agency and self-definition. By highlighting the fragmentation experienced by the protagonists, the novels reflect broader societal shifts toward fluidity and uncertainty brought about by global forces. This thesis argues that Beyond Black and Lighthousekeeping provide valuable insights into how global changes influence individual lives and local cultures. It suggests that personal narratives and local histories play a pivotal role in mediating the experiences of globalisation. This work reveals how storytelling and empathy are the means to reclaim agency and redefine the identity by bringing together the pieces of fragmentation. Furthermore, the stories of the protagonists underscore the potential of storytelling, woven with empathetic approach, as a therapeutic and empowering practice which helps both the self and the others. This creative and empathetic new role of the writer also signal a change in the role of the contemporary, as a“healer”for the fragmented world.