إصدار الدينار الإسلامي الموحد وأثره في الوحدة الاقتصادية للدول الإسلامية
Birleşik İslam dinarının ihracının İslam ülkelerinin ekonomik birliğine etkisi
  1. Tez No: 926347
  2. Yazar: KHADEGA MOHAMMED NASSER SANHOB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEYTEM HAZNE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik Para Birimi, Ekonomik Birleşme, Parasal Entegrasyon, Para Politikası, united currency, economic unification, monetary integration, monetary policy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışma, parayı, işlevlerini ve türlerini ele alıp modern para sistemlerini inceleyerek, birleşik İslami para biriminin İslam ülkeleri arasında ekonomik birliğin kurulması üzerine etkisine ışık tutmayı amaçlamaktadır . Bu durum, küresel para olgusunun incelenmesi, doların küresel ekonomi üzerindeki hakimiyeti ve etkisi irdelenerek açıklığa kavuşturulmuştur. Bu çalışma aynı zamanda birleşik para birimi oluşturma yolunun İslâm ülkelerinin parasal entegrasyona katılmasından geçtiğini göstermiştir. Bu çalışma, ekonomik ve parasal birleşme ile ilgili literatüre yer vermiş, betimleyici ve analitik bir yaklaşımla çeşitli ülke deneyimleriyle desteklenmiştir. Çalışma şu sonuca varmıştır: Paranın gelişimi, kültürel ve medeni değişimle ilişkilidir. Eleştiri terimi, koşulların, özelliklerin ve işlevlerin yerine getirildiği her şeyi ifade eder. İslam ülkeleri ekonomik ve parasal entegrasyon unsurlarına sahiptir. Bunlardan en önemlileri düşünce, inanç ve din birliği, coğrafi konum yakınlığı, doğal ve beşerî kaynaklar zenginliğidir. İslâm ülkeleri arasındaki para birliği onlara ekonomik, siyasi ve sosyal faydalar sağlayacaktır. Birleşik para birimi oluşturmak için, önceki gereksinimleri uygulamak ve koşulları sağlamak gerekir. Paralel para birimi oluşturmak şimdiye kadar ortaya atılan en iyi tekliflerden biridir. İslâm ülkeleri arasındaki ortak para birimi, iki para biriminin kullanılmasını ilişkilendirir. Bunlar; ülkelerin iç ve dış ticaret işlemlerinde altına bağlı bir para birimi diğeri ise, bireylerin işlemlerinde kullanması için çıkarılan yerel para birimidir. İslâm ülkeleri arasında paralel para birimiyle işlem yapmak takas odası aracılığıyla gerçekleşir. Ortak para birimi ülkeler arasında gerektiği gibi kullanılsa ve uygun koşullar sağlansa da bireylere dağıtılır ve tüm yerel para birimleri piyasadan kaldırılır. İslam ülkeleri, içinde bulundukları darboğazlardan, ekonomik sıkıntılardan, acizlik ve aşağılanma durumundan kurtulmak için tek çare olarak İslâm hukukuna başvurmalı ve onu uygulamalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the impact of a unified islamic currency on economic union among islamic countries. It examines money, its functions, types, and modern monetary systems. Money is no longer just a tool for commerce; it's crucial for economic stability. The dominance of the dollar has caused economic crises due to its flexibility and unstable exchange rates. Creating a united currency requires the participation of islamic countries in monetary integration. The study uses a descriptive and analytical approach, drawing on literature and country experiences. The development of money is linked to cultural and civil change. Critique refers to fulfilling terms, features, and functions. Returning to the gold standard requires economic measures, debt remedies, and coping with economic pressures. Islamic countries possess elements for economic and monetary integration, such as shared beliefs, geographical proximity, and rich resources. Economic weaknesses in islamic countries arise from superficial disagreements, internal conflicts, external dependency, and underutilizing their resources. Monetary union between islamic countries will bring economic, political, and social benefits. To create a united currency, specific requirements and conditions must be met. One proposal is a parallel currency, with one linked to gold for trade and another for individual transactions. Parallel currency transactions between islamic countries occur through clearing rooms. If used appropriately, the common currency can replace all local currencies. Islamic countries should apply islamic law as the solution to overcome economic troubles and humiliation. By doing so, they can get rid of bottlenecks and achieve prosperity.