Şehiriçi toplu taşımada raylı sistemlerin alternatifleri ile karşılaştırılası: Istanbul'da PRE-AHP çalışması
Comparison of rail systems with their alternatives in urban public transportation: preliminary ahp study in Istanbul
  1. Tez No: 926357
  2. Yazar: YUNUSEMRE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Raylı Sistemler, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Şehir İçi Toplu Taşıma, Çevresel Sürdürülebilirlik, Rail Systems, Analytical Hierarchy Process (AHP), Urban Public Transport, Environmental Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, şehir içi toplu taşıma sistemlerinde raylı sistemlerin etkilerini analiz ederek, diğer ulaşım alternatifleriyle karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmayı amaçlamaktadır. Raylı sistemler, yüksek taşıma kapasiteleri, enerji verimliliği ve düşük karbon emisyonlarıyla sürdürülebilir şehir içi ulaşım için önemli bir çözüm sunmaktadır. Araştırmada Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılarak ekonomik maliyetler, çevresel sürdürülebilirlik, yolcu memnuniyeti ve teknik performans gibi kriterler doğrultusunda raylı sistemler, otobüs, minibüs ve deniz taşımacılığı ile karşılaştırılmıştır. Araştırma verileri, literatür taraması ve sektörel raporlar üzerinden nitel bir yöntemle incelenmiştir. Bulgular, raylı sistemlerin uzun vadeli ekonomik avantajlar, çevresel katkılar ve yüksek yolcu memnuniyeti ile toplu taşıma sistemleri arasında öne çıktığını göstermektedir. Bununla birlikte, raylı sistemlerin başlangıç maliyetleri ve inşaat süreleri gibi dezavantajları da değerlendirilmiştir. Bu çalışma, şehir içi ulaşım planlamasında raylı sistemlerin önemini vurgulayarak, sürdürülebilir ve verimli ulaşım çözümleri için stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the effects of rail systems on urban public transportation systems and make a comparative evaluation with other transportation alternatives. Rail systems offer an important solution for sustainable urban transportation with high transport capacities, energy efficiency and low carbon emissions. In the research, the Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used and rail systems were compared with buses, minibuses and sea transportation in line with criteria such as economic costs, environmental sustainability, passenger satisfaction and technical performance. Research data were examined with a qualitative method through literature review and sectoral reports. Findings show that rail systems stand out among public transportation systems with their long-term economic advantages, environmental contributions and high passenger satisfaction. However, the disadvantages of rail systems such as initial costs and construction times were also evaluated. This study emphasizes the importance of rail systems in urban transportation planning and offers strategic suggestions for sustainable and efficient transportation solutions.