İngilizce öğretmenlerinin süreç odaklı ölçme değerlendirmede karşılaştıkları güçlüklere ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The investigation of english teachers' views on the difficulties of process based assessment and evaluation
  1. Tez No: 926401
  2. Yazar: GÜLLÜ KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÜNDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Ölçme Değerlendirme, Geleneksel Ölçme Değerlendirme, Ölçme ve Değerlendirme, Süreç Odaklı Ölçme Değerlendirme, Alternative Assessment and Evaluation, Traditional Assessment and Evaluation, Assessment and Evaluation, Process-Oriented Assessment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Eğitim ve öğretim sürecinin değerli bir bileşeni olarak kabul edilen ölçme ve değerlendirme, teknolojik gelişmelere uyum sağlamak zorunluluğu olduğu gibi dönemin gerektirdiği yeniliklere de uyum sağlamak durumundadır. Özellikle bireysel farklılıkların ön plana çıktığı günümüz eğitim anlayışında, akademik başarının yanında öğrenenin baskın zekâ türü, öğrenme stili, yetenekleri ve ilgileri gibi özelliklerinin de dikkate alınması gereklidir. Bu bağlamda, geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları tüm bu özellikleri ölçmekte tek başına yetersizdir. Bu sebeple süreç odaklı ölçme ve değerlendirme araçlarına gereksinim duyulmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı İngilizce öğretmenlerini süreç odaklı ölçme ve değerlendirmede karşı karşıya kaldıkları problemlerin farklı değişkenler açısından ele alınmasıdır. Veriler, Niğde ilinde bulunan 7 farklı okulda görev yapan 30 İngilizce öğretmenin katılımı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. İngilizce öğretmenlerinin karşılaştığı güçlükler öğretmen eğitimi ve mesleki deneyim, okul yönetimi, vizyonu ve fiziki imkânlar, öğretim programı ve merkezi sınavlar, öğrencisi velisi ve beklentileri ve öğrenci olmak üzere 5 farklı tema altında yorumlanmıştır. Öğretmenlerin lisans eğitimi boyunca aldığı derslerin daha çok teorik olması ve sonuç odaklı ölçme araçlarına yönelik olması sebebiyle süreç odaklı ölçme araçlarını kullanmakta güçlük çektiklerine ve mesleki deneyimin eğitimden daha ön planda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul yönetimi, vizyonu ve fiziki imkânlar değerlendirildiğinde ise öğretmenlerin kalabalık sınıflarda bu ölçme araçlarını kullanımlarının kısıtlandığı görülmüştür. LGS ve YKS gibi merkezi sınavların geleneksel ölçme araçları ile uygulanması da öğretmenlerin süreç odaklı ölçme araçlarını kullanım sıklığını azaltmıştır. Veli beklentileri de bu sınavlarda başarı ve yüksek not olduğu için öğretmenler süreç odaklı ölçme araçlarını etkili bir şekilde kullanamamaktadır. Öğrenci açısından değerlendirildiğinde ise öğrencilerin bu ölçme araçlarına aşina olmaması, motivasyonlarının düşmesine neden olup uygulamada aksaklıklara sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment and evaluation, which is considered as a valuable component of education, must adapt both to technological advances and the innovations of the modern world. In today's world, where individual differences highly appreciated especially in education, it is essential to take assessing learners' dominant intelligence types, learning styles, abilities and interests into consideration along with their academic performance. In this regard, traditional assessment instruments are inadequate for measuring all these features. In this respect, alternative measurement and evaluation techniques and strategies are needed. The main purpose of this research is to address the problems encountered by English teachers in process-based measurement and evaluation in terms of different variables. The data were collected with the participation of 30 English teachers working in 7 different schools in Niğde. Semi-structured interviews were conducted to collect the data. An inductive content analysis was used to generate codes and themes. These themes were teachers' educational background and experience, school management and physical facilities, curriculum and exams, parents' expectations and the students. It was found that teachers had difficulty in using process-based assessment tools because the undergraduate education was focused on theory rather than practice and they mostly learnt traditional assessment types. Moreover, the fact that professional experience is more important was unveiled. As to school management and physical facilities, it was found that crowded classrooms restricted the use of these assessment tools. Exams such as LGS and YKS, which are conducted by using traditional assessment tools, reduced the use of process-based assessment tools. Moreover, as parents expected high scores in such exams, teachers cannot use these tools effectively. Lastly, teachers stated that students were not acquainted with this assessment type and had low motivation. Therefore, they had difficulty in using these tools in their classrooms effectively.