Emîr Şâhî-i Sebzvârî Divanı (Metin-çeviri-inceleme)
Amîr Shâhî-e Sabzvârî's Diwan (Text-translate-analysis)
- Tez No: 926414
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emîr Şâhî-i Sebzvârî'nin Farsça Divanı, Gazeller, Timurlu-lar, Sultan Baysungur, Amîr Shâhî-e Sabzvârî's Persian Diwan, Ghazals, Timurids, Sul-tan Baysungur
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Emîr Şâhî-i Sebzvârî, IX/XV. yüzyıllar arasında yaşamış, Fars edebiyatının en za-rif gazel söyleyen şairlerinden biri olarak tanınmıştır. Timurlular döneminde yaşayan şair, Sultan Şahruh'un oğlu Baysungur'un sarayında onun nedimi ve şairi olarak hizmet et-miştir. İslam kültürünün etkisiyle şiirdeki üslup değişikliğine uyum sağlamış şairlerden-dir. Şairin günümüze kadar ulaşmış gazel, kıta, rubaî ve musammat gibi çeşitli nazım şekillerinden oluşmuş bir divanı bulunmaktadır. Bu çalışmanın giriş bölümünde; Emîr Şâhî-i Sebzvârî'nin yaşadığı dönem hak-kında genel bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Emîr Şâhî-i Sebzvârî'nin hayatı, edebi kişiliği, memduhları ve eseri anlatılmıştır. İkinci bölümde gazellerin, vezin ve oranları, kafiye, redif, dil ve üslup özellikleri, edebi sanatları incelenmiş; gazellerde adı geçen şahsiyetler ve işlenen konular anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Farsça gazellerin, kıta, rûbaî ve musammatın Türkçe çevirileri verilmiştir. Son bölümde ise Emîr Şâhî-i Seb-zvârî'nin Dr. Sa'îd-i Hamîdiyân tarafından Dîvân-ı Emîr Şâhî-i Sebzvârî adı ile neşredi-len Farsça Divan'daki (Tahran 1348 hş.) gazellerin metni esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Amîr Shâhî-e Sabzvârî, lived between IX and XV centuries. He was known one of the best ghazal singers. During the tamburlaine period he served as a his courtier and a poet in the palace of Baysungur, the son of Sultan Sharuh. He was one of the poets who adapted to a stylistic change in poetry under the influence of İslamic culture. The poet has a divan consisting of various verse forms such as ghazal, kıta, rubai and mu-sammat which have reached to the present day. In the introduction, general information is given about the poet's life time period. In the first section, poet's life, literary persona-lity, his praisers and works have been told. In the second section, the ghazal's meter and proportions ryhme, language and the literary arts alongside their subjects have been in-vestigated. Additionally, people whose names mentioned in the poets have been stu-died. In the third section, the Turkish translations of the persion ghazals, kıta, rubai and musammat have been given. The text of the ghazals in the Persian diwan published by Sâ'id-i Hamîdiyân under the name of Diwan-e Amîr Şâhî-e Sebzvârî has been investiga-ted.