Ortaokul öğrencilerinin öğretimi değerlendirmesi için bir ölçek geliştirme çalışması
Development of a scale to evaluate the teaching process by middle school students
  1. Tez No: 926456
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ KIRMIZIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimi değerlendirme, ölçek geliştirme, ortaokul öğrencileri, Teaching evaluation, scale development, middle school students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin öğretimi değerlendirebilmeleri için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda alanyazında öğretimi değerlendirme araçları incelenmiş, genellikle öğretmenin öğrencileri değerlendirdiği ve öğrencilerin başarı notlarının değerlendirildiği ya da sadece gözlem ve görüşmeler yoluyla yapılan çalışmalarla öğretimin değerlendirilmeye çalışıldığı gözlemlenmiş, ancak bu çalışmalarda da kullanılan ölçme araçlarının oldukça sınırlı olduğu dikkati çekmiştir. Bu nedenle, araştırmanın temel amacı, öğretimin öğrenciler tarafından değerlendirilebilmesini sağlayacak bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışmada, ulusal ve uluslararası alanyazın kapsamlı bir şekilde taranmış, madde havuzu oluşturulmuştur. Oluşturulan madde havuzu uzman görüşlerine sunulmuş, daha sonra anlaşılırlığın test edilmesi amacıyla on ortaokul öğrencisiyle ön çalışma yapılmıştır. Adana ilindeki iki farklı ortaokuldan ölçek formu ile toplanan verilerle istatistiksel analizler yapılmıştır (AFA ve DFA). Dört faktörden (Öğretmen, İçerik, Materyal, Öğrenme Ortamı) ve 39 maddeden oluşan bir ölçek geliştirilmiş ve geliştirilen ölçek toplam varyansın %42.82'sini açıklamaktadır. Cronbach Alfa Katsayısı .93 olarak bulunmuş olup ölçeğin iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Ölçek yapısını teyit etmek için yapılan DFA uyum indeksleri (χ2/Ss=2.32; RMSEA=.04; SRMR=.05; GFI=.87; ACFI=.85; NNFI=.96; NFI=.99; CFI=.96) ise bu yapının iyi uyum değerlerine sahip olduğunu göstermektedir. Geliştirilen bu ölçeğin geçerlik ve güvenirlik kriterlerini karşıladığı anlaşılmıştır. Geliştirilen ölçek, ortaokul düzeyinde eğitim programlarının daha etkili değerlendirilmesine yönelik kapsamlı bir araç sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to develop a valid and reliable scale to enable middle school students to evaluate teaching. For this purpose, a review of the literature on teaching evaluation tools was conducted. It was observed that teaching is often evaluated through teachers assessing students, students' achievement grades, or studies based solely on observations and interviews. However, the measurement tools used in these studies were found to be quite limited. Therefore, the primary aim of this research is to develop a measurement tool that allows students to evaluate teaching. In the study, a comprehensive review of national and international literature was conducted, and an item pool was created. The item pool was then presented to experts for feedback, followed by a pilot study with ten middle school students to test its clarity. Data collected through the scale forms from two different middle schools in Adana were subjected to statistical analyses (EFA and CFA). A scale consisting of four factors (Teacher, Content, Materials, Learning Environment) and 39 items was developed, explaining 42.82% of the total variance. The Cronbach's Alpha coefficient was calculated as .93, indicating high internal consistency for the scale. The CFA fit indices (χ2/Sd=2.32; RMSEA=.04; SRMR=.05; GFI=.87; ACFI=.85; NNFI=.96; NFI=.99; CFI=.96) demonstrated that the scale has good fit values. It was concluded that the developed scale meets validity and reliability criteria. This scale offers a comprehensive tool for more effective evaluation of educational programs at the middle school level.