BİLSEM'e devam düzeyinin LGS sınavı başarısına etkisinin ve BİLSEM'e devam durumunu belirleyen etmenlerin incelenmesi
Investigation of the effect of BİLSEM attendance level on LGS exam success and the factors determining BİLSEM attendance status
- Tez No: 926496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Öğrenciler, BİLSEM Eğitim Programları, Akademik Başarı, Eğitime Devamsızlık, Liseye Geçiş Sınavı, Gifted Students, SAC Educational Programs, Academic Achievement, School Attendance, High School Entrance Examinations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Düzce ilinde Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinin devam durumlarını etkileyen faktörleri ve bu durumun Liseye Geçiş Sınavı (LGS) başarısı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, karma yöntem deseninde gerçekleştirilmiş ve hem nicel hem de nitel veriler kullanılmıştır. Nicel veri olarak LGS puanları, devamsızlık oranları ve demografik bilgiler toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde ilişkiler incelenmiş, nitel verilerin analizinde ise tematik analiz yöntemine başvurulmuştur. Araştırma sonuçları, öğrencilerin devamsızlık oranları ile LGS puanları arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, devamsızlık oranlarının LGS başarısını %11,8 oranında yordadığı tespit edilmiştir. 450 ve üzeri LGS puanı alan öğrencilerin devamsızlık yüzdeleri, 450 puanın altında kalan öğrencilerden belirgin şekilde farklılaşmıştır. Görüşmelerden elde edilen bulgular, devamsızlık nedenlerinin ailevi, kişisel ve akademik sebeplerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Bu çalışma, BİLSEM öğrencilerinin akademik başarılarını artırmak için devamlılık düzeyini etkileyen faktörlere yönelik müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. Eğitim politikalarının geliştirilmesi ve özel yetenekli öğrenciler için daha etkili stratejiler oluşturulmasına rehberlik edecek özgün bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the factors affecting the attendance of Science and Art Center (SAC) students in Düzce province and the impact of this attendance on their success in the High School Entrance Examination (HSEE) . The research was conducted using a mixed-methods design, incorporating both quantitative and qualitative data. Quantitative data were obtained from SAC archival records and analyzed based on LGS scores, attendance rates, and demographic information. Qualitative data were collected through semi-structured interview forms and analyzed using the thematic analysis method. The results of the study revealed a significant negative correlation between students' attendance rates and their HSEE scores. Additionally, it was found that attendance rates predicted HSEE success at a rate of 11.8%. The attendance percentages of students scoring 450 and above on the HSEE differed significantly from those scoring below 450. Findings from the interviews indicated that the reasons for absenteeism stemmed from familial, personal, and academic factors. This study highlights the importance of interventions targeting the factors influencing attendance levels to improve the academic performance of SAC students. It provides unique findings that can guide the development of educational policies and the creation of more effective strategies for gifted students.