Riskli gebelik tanısı alan ebeveynlere dinletilen fetal kalp sesinin bağlanma ve kaygıya etkisi
The effect of fetal heart sound on attachment and anxiety in parents diagnosed with high-risk pregnancy
  1. Tez No: 926516
  2. Yazar: HİLAL DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ÜNVER KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Ebe, Fetüs, Kaygı, Riskli Gebelik, Anxiety, Attachment, Midwife, Fetus, Risk Pregnancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma, riskli gebelik tanısı alan ebeveynlere dinletilen fetal kalp sesinin prenatal bağlanma ve kaygı düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü deneysel bir tasarımla İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Şubat 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemi, 136 deney ve 136 kontrol grubundan oluşan toplam 272 ebeveynden oluştu. Veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Doğum Öncesi Anne ve Baba Bağlanma Ölçekleri ile Durumluk Kaygı Ölçeği kullanılarak toplandı. Deney grubuna, 7 gün boyunca fetal kalp sesi dinletildi, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Veriler ön test ve son test puanlarının karşılaştırılması ile analiz edildi. Bulgular: Deney grubunda yer alan ebeveynlerin bağlanma düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış (p < 0.001), durumluk kaygı düzeylerinde ise anlamlı bir azalma (p < 0.001) tespit edildi. Kontrol grubunda ise bağlanma düzeylerinde anlamlı bir değişim gözlenmezken, kaygı düzeylerinde istatistiksel anlamlı azalma görüldü. Sonuç: Riskli gebeliklerde Fetal Kalp Sesi dinletiminin ebeveynlerde kaygı düzeyini azalttığı ve prenatal bağlanmayı güçlendirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of fetal heart sound on prenatal attachment and anxiety levels in parents diagnosed with risky pregnancy. Material and method: The study was conducted in a randomized controlled experimental design at Inonu University Turgut Özal Medical Center between February 2024 and January 2025. The study sample consisted of a total of 272 parents in 136 experimental and 136 control groups. Personal Information Form, Prenatal Maternal and Paternal Attachment Scales and State Anxiety Scale were used to collect data. The experimental group listened to the fetal heart sound for 7 days, while the control group did not receive any intervention. Data were analysed by comparing pretest and post test scores. Results: Parents in the experimental group showed a statistically significant increase in attachment levels (p < 0.001) and a significant decrease in state anxiety levels (p < 0.001). In the control group, no significant change was observed in attachment levels, while a more limited decrease was observed in anxiety levels. Conclusion: In high-risk pregnancies, it has been determined that listening to fetal heart sounds reduces anxiety levels in parents and strengthens prenatal bonding.