Yiyecek içecek işletmelerinde çalışan şeflerin sağlıklı beslenme trendlerine karşı bakış açısının incelenmesi
Examining the perspectives on healthy nutrition trends of chefs working in food and beverage businesses
- Tez No: 926538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Beslenme Trendleri, Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Uygulamalar, Health Nutrition Trends, Healthy Eating, Healthy Practies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Global yaşam, gelişen teknoloji, artan ekonomik güç, kültürel etmenler, adet ve gelenekler ile özgür yaşam statüsü geçmişten günümüze beslenme tarzını evrelerden geçirerek etkilemiştir. Gastronomi bilimi Yunanca gastro 'mide' ve nomos 'kurallar' anlamına gelmektedir. İyi yemekten anlama, yemek düşkünlüğü ve yemek sanatı anlamlarını da taşıyan gastronomi bilimine olan ilgi ve gelişmeler giderek artış göstermektedir. Gelişen gastronomi akımları ve oluşumları insanlar tarafından ilgi ve merakla karşılanmaktadır. Her geçen gün yenilenmekte ve gelişmekte olan gastronomi akımları, farklı gıdalar deneme, gıdayı damak tadına göre şekillendirme ve yeni yiyecek içecekleri deneme duygusu tüketiciler tarafından uygulanmaktadır. Bu etmenlerin yanında insanların taşıdığı ve sonradan geliştirdiği fizyolojik rahatsızlıklar beslenme konusunda daha dikkatli ve titizlikle ilerleme göstermesini gerektirmektedir. Gıda ve sağlık kavaramı birbiriyle ilişkili en önemli iki kavramdır. Tüketici istek ve ihtiyaçlarının değişerek bireylerin daha bilinçli beslenme düzenini tercih etmesi sağlıklı beslenme trendlerinin oluşmasına alt yapı sağlamaktadır. Trend haline gelen sağlıklı beslenme akımlarının yiyecek içecek sektöründe çalışmakta olan şef ve yardımcılarının sektörde hangi uygulamalara öncelik verdiği, sağlıklı beslenme bilinci ile oluşturduğu yemek ve sağlıklı tabaklar nelerdir incelenmiştir. Yapılan anket ve araştırma sonucunda, yiyecek içecek işletmesinde çalışan şef ve şef adaylarının, özel beslenme gereksinime ihtiyaç duyan, farklı lezzet ve damat tadı ihtiyacı arayan, sağlıklı beslenme tarzını hayat statüsü ve beslenme tarzı haline getiren bireylere önem verdiği ve bu konuda yapılan gastronomi akım ve trendlerini araştırarak uygulamaya döktüğü ve araştırmaya devam ettiği görülmektedir. Yapılan anket ve araştırmalar doğrultusunda sağlıklı beslenme trendlerinin toplu yemek hizmeti sunan işletmelerde de sağlıklı beslenme ile beslenme gösteren bireylere yönelik uygulama ve gıda tabak oluşumları olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Global living, evolving technology, increasing economic power, cultural factors, customs and traditions, along with the status of free living, have influenced dietary habits through various stages from the past to the present. The science of gastronomy derives from the Greek words“gastro,”meaning“stomach,”and“nomos,”meaning“rules.”Interest in the science of gastronomy, which also encompasses understanding good food, food enthusiasm, and the art of cooking, is steadily increasing. Emerging gastronomic trends and formations are met with interest and curiosity by people. The continually evolving gastronomic trends evoke a sense among consumers to try different foods, shape food according to taste preferences, and experiment with new food and beverage options. Alongside these factors, the physiological disorders that people carry and later develop necessitate a more careful and meticulous approach to nutrition. The concepts of food and health are two of the most important interrelated concepts. The changing desires and needs of consumers lead individuals to prefer a more conscious dietary regimen, laying the groundwork for healthy eating trends. It has been examined which applications chefs and assistants working in the food and beverage sector prioritize in relation to the healthy eating trends that have become fashionable, and what dishes and healthy plates they create with a conscious approach to healthy eating. According to the results of surveys and research, chefs and chef candidates working in food and beverage establishments place importance on individuals who have special dietary needs, seek different flavors and taste preferences, and have adopted healthy eating as a lifestyle and dietary habit. They research and implement gastronomic trends and movements in this area and continue their investigations. The surveys and studies indicate that there are applications and food plate formations aimed at individuals demonstrating healthy eating in establishments that offer collective meal services.