Ortaokul 6. sınıf fen öğretiminde mühendislik tasarım temelli robotik kodlama etkinliklerinin kullanımı
Use of engineering design based robotic coding activities in secondary school 6th grade science teaching
  1. Tez No: 926575
  2. Yazar: SUNA KARLIDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KOZCU ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, mühendislik tasarım, robotik kodlama, dolaşım sistemi, solunum sistemi, Science education, engineering design, robotic coding, circulatory system, respiratory system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada, 6. sınıf öğrencileriyle fen bilimleri dersinde yer alan dolaşım ve solunum sistemi konularına yönelik mühendislik tasarım temelli robotik kodlama uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları, bilişüstü becerileri, öz-yeterlik inançları ve derse yönelik kaygıları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Muğla ili Menteşe ilçesinde yer alan bir ortaokul, örneklemi ise, bu okulda 6. Sınıfta öğrenim görmekte olan 61 öğrenci (deney grubu 30 öğrenci ve kontrol grubu 31 öğrenci) oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki grup bulunmaktadır. Deney grubunda dolaşım ve solunum sistemi konuları işlenirken mühendislik tasarım temelli robotik kodlama uygulamaları kullanılmış, kontrol grubunda ise ders, EBA ve ders kitabından yararlanılarak işlenmiştir. Araştırma yöntemi karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen belirlenmiştir. Araştırmanın nicel kısmında, ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanılması tercih edilmiş ve verilerin toplanmasında;“Akademik Başarı Testi”,“Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği”,“Fen Kaygısı Ölçeği”,“Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği”kullanılmış ve veriler toplanmıştır. Toplanan veriler JAMOVİ İstatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde, bağımlı gruplar t-testi ve bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise, fenemonoloji yönteminin deseninden biri olan yorumlayıcı fenemonoloji deseni kullanılmıştır. Nitel veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış ve kapsam geçerliği sağlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Nitel verilerin analiz edilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonuç kısmında birleştirilerek birlikte yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda mühendislik tasarım temelli robotik kodlama uygulamalarının, öğrencilerin akademik başarılarını, bilişüstü becerilerini, öz-yeterlik inançlarını, fen bilimleri dersine dönük kaygılarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of engineering design based robotic coding applications on circulatory and respiratory system subjects in science course with 6th grade students on their academic achievement, metacognitive skills, self-efficacy beliefs and course-related anxiety. The universe of the study is a secondary school located in Menteşe district of Muğla province and the sample consists of 61 students studying in the 6th grade in this school (30 students in the experimental group and 31 students in the control group). There are two groups in the study: experimental group and control group. In the experimental group, while the subjects of circulatory and respiratory systems were processed, engineering design based robotic coding applications were used, while in the control group, the course was processed using EBA and the textbook. The research method was determined as a convergent parallel design from mixed method designs. In the quantitative part of the research, the use of pre-test post-test control group quasi-experimental design was preferred and in collecting the data;“Academic Achievement Test”,“Metacognitive Awareness Scale”,“Science Anxiety Scale”,“Self-Efficacy Belief Scale”were used and the data were collected. The collected data were analyzed using the JAMOVI Statistical package program. In the analysis of the quantitative data, dependent groups t-test and independent groups t-test were used. In the qualitative part of the research, interpretive phenomenology design, which is one of the designs of the phenomenology method, was used. Qualitative data were obtained with a semi-structured interview form prepared by the researcher and whose content validity was ensured. Descriptive analysis method was used in analyzing the qualitative data. The findings obtained were combined and interpreted together in the conclusion section. As a result of the research, it was determined that engineering design-based robotic coding applications positively affected students' academic success, metacognitive skills, self-efficacy beliefs, and anxiety towards science courses.