Kur'ân-ı Kerîm'de Zilzâl Sûresi ekseninde deprem olgusu ve sismoloji
Earthquake phenomenon in the Qur'ân al-Kerîm in the context of the Sûrah of Zilzâl and seismology
- Tez No: 926631
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsîr, Zilzâl, Toplum, Deprem, Farkındalık
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsanoğlu bulunduğu coğrafyanın özelliğine göre tarih boyunca çeşitli felaketlerle karşı karşıya gelmiştir. Hiç şüphesiz bunların en önemlilerinden biri nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği bilinmeyen deprem olgusudur. Teknik olarak deprem, yerin derinliklerinde biriken potansiyel enerjinin fay kırıkları boyunca ani olarak boşalması esnasında yeryüzünü sarsması olayıdır. Yüce Allah'ın mükemmel bir şekilde yarattığı bu kâinat için koymuş olduğu ölçü ve yasalar çerçevesinde gerçekleşen bu deprem olgusu, bilimsel açıdan da oluşumu engellenemeyen doğal jeolojik bir olaydır. Bu çalışmada deprem olgusunun, ilk önce teknik açıdan kısa bir araştırılması yapılmış, devamında Zilzâl sûresi ekseninde Kur'ân'ın konuya bakış açısı değerlendirilmiştir. Son bölümde ise konunun sosyal boyutuna temas edilmiştir. İncelendiği kadarıyla deprem olgusu Kur'ân-ı Kerîm'de farklı lafızlarla geçmekle beraber, dünyanın sonunu getirecek olan kıyâmet depremi, günahkâr kavimlerin helâkını getiren bir afet ya da mecazi olarak toplumun sosyolojik açıdan sarsılması çerçeveleri içinde izah edilmektedir. Tarihsel perspektifte henüz yer biliminin yeteri kadar gelişmediği zamanlarda insanlar tarafından yaratıklara, hayvanlara ve doğaüstü güçlere bağlanan deprem olgusu, semavi dinlerle beraber, işlenmiş günahlara karşılık, Allah'ın bir azabı olarak görülmeye başlanmıştır. Bilim ve teknik alandaki gelişmelere paralel olarak deprem algısındaki geleneksel yorumlarda ve korunma yöntemlerinde de değişimler olmuştur. Doğal bir süreç olarak başlayan bu olgunun, tahribatını azaltmak için tevekkül anlayışı içinde insanoğlunun sorumluluğuna da vurgu yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada, Zilzâl Sûresi ekseninde Kur'ân'da deprem kavramını açıklayarak, teknik ve sosyolojik yönden de konuya temas edip, deprem özelinde tüm afetlerle ilgili hatalı algıların düzeltilmesi, afet farkındalığı ve bilincinin artırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings have faced various disasters throughout history according to the characteristics of their geography. Undoubtedly, one of the most important of these is the earthquake phenomenon, which is unknown where, when and how it will occur. Technically, an earthquake is the sudden discharge of the potential energy accumulated in the depths of the earth along fault fractures, shaking the earth. This earthquake phenomenon, which takes place within the framework of the measures and laws set by Allah Almighty for this universe that he created in a perfect way, is a natural geological event that cannot be prevented from occurring scientifically. In this study, the earthquake phenomenon is first briefly investigated from a technical point of view, and then the Qur'an's perspective on the subject is evaluated on the axis of Surah al-Zilzal. In the last section, the social dimension of the subject is touched upon. As far as it has been analyzed, although the earthquake phenomenon is mentioned in different words in the Qur'an, it is explained within the framework of the earthquake of doomsday that will bring the end of the world, a disaster that brings the destruction of sinful tribes, or metaphorically sociologically shaking the society.In the historical perspective, earthquake phenomenon, which was attributed to creatures, animals and supernatural forces by people when earth science was not yet sufficiently developed, started to be seen as a punishment of God for sins committed with the celestial religions. In parallel with the developments in science and technology, there have been changes in the traditional interpretations of earthquake perception and protection methods. In order to reduce the destruction of this phenomenon, which started as a natural process, the responsibility of human beings has also been emphasized within the understanding of tawakkul. As a result, this study aims to explain the concept of earthquake in the Qur'an on the axis of Sūrah Zilzāl, to touch upon the subject from technical and sociological aspects, to correct erroneous perceptions about all disasters in particular, and to increase disaster awareness and consciousness. Key Words : Qur'ân, Tafsîr, Zilzâl, Society, Earthquake, Awareness