Seyyid Kutub'un fî Zılâli'l-Kur'an tefsiri ekseninde ideal toplum inşası
On the axis of Seyyid Qutub's interpratation of fî Zılâli'l-Kur'an building the ideal society
  1. Tez No: 923415
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Kutub, fî Zılâli'l-Kur'an, İdeal Toplum, Ahlak, Adalet, Seyyid Qutb, fî Zilâl-il Qur'an, Ideal Society, Morality, Justice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kur'an-ı Kerim, insanlığa hayat rehberi olarak gönderilmiş ilahi bir mesajdır. Bu ilahi rehber, bireylerin hem dünyevi hem de uhrevi hayatını düzenleyen kuralları ve prensipleri içermektedir. Kur'an-ı Kerim'in birey ve toplum üzerindeki etkisi, ahlaki ve toplumsal yapıların şekillendirilmesinde merkezi bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışmamız, Seyyid Kutub'un fî Zılâli'l-Kur'an tefsiri ekseninde ideal bir İslam toplumunun nasıl inşa edileceğini ele almaktadır. Tez kapsamında; ahlaki düzenin bireylerin hayatındaki önemi, toplumsal düzeni oluşturmadaki rolü ile birlikte değerlendirilmiştir. Aile yapısı, kültür ve gelenekler gibi unsurların İslam rehberliğinde nasıl şekillendiği incelenmiştir. Aynı zamanda, ekonomik düzenin adalet ilkesi çerçevesinde toplum üzerindeki etkileri ve İslami yönetim anlayışında şûra ve adaletin önemi tartışılmıştır. Bu çalışmada, bireyden topluma doğru yayılan bir dönüşümün, İslami değerler ve Kur'an'ın rehberliği ışığında nasıl sağlanabileceği analiz edilmiştir. Toplumun farklı boyutlarını kapsayan ahlaki, sosyal, ekonomik ve siyasi yapıların ideal bir şekilde inşa edilmesi için Seyyid Kutub'un tefsirine dayalı öneriler sunulmuştur. Bu bağlamda, çalışmada İslam'ın birey ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is a divine message sent as a life guide to humanity. This divine guide contains the rules and principles that regulate both the earthly and otherworldly lives of individuals. The impact of the Holy Quran on the individual and society is of central importance in shaping moral and social structures. This thesis discusses how to build an ideal Islamic society on the axis of Sayyid Qutb's commentary on fî Zılâli'l-Kur'an. Within the scope of the thesis; The importance of moral order in individuals' lives has been evaluated together with its role in creating social order. It was examined how elements such as family structure, culture and traditions were shaped under the guidance of Islam. At the same time, the effects of the economic order on society within the framework of the principle of justice and the importance of council and justice in the Islamic management approach are discussed. In this study, it has been analyzed how a transformation spreading from the individual to the society can be achieved in the light of Islamic values and the guidance of the Quran. Suggestions based on the commentary of Sayyid Qutb have been presented for the ideal construction of moral, social, economic and political structures covering different dimensions of society. In this context, the study tried to reveal the transformative effect of Islam on the individual and society.