Concone Thirty Daily Exercise For High Voice Op. 11 etütlerinin analizi
Concone Thirty Daily Exercise For High Voice Op. 11 analysis of etudes
  1. Tez No: 926638
  2. Yazar: ENSAR ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTUNÇ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Giuseppe Concone, Thirty Daily Exercise For High Voice Op.11, Etüt, Ses, Ses eğitimi, Giuseppe Concone, Thirty Daily Exercise For High Voice Op.11, Etude, Voice, Voice training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ses eğitimine yönelik çalışmalar mevcut olmakla birlikte, bu alana katkı sağlayanlardan biri de besteci, ses eğitimci ve müzik teorisyeni Giuseppe Concone'dur. Literatür incelendiğinde, kendisine ait çalışmalara yönelik kaynakların az sayıda olduğu dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Giuseppe Concone'un hayatından bahsedilmiş olup, ses eğitiminde önemli bir yere sahip olan“Thirty Daily Exercise For High Voice Op.11”metodundaki etütler analiz edilmiştir. Ses eğitiminin ilke ve amaçları doğrultusunda, ilgili metodun incelenmesinin erkek ve kadın seslerine fayda sağlayacağı düşünülmektedir.Bu araştırma, betimsel olarak ele alınmış nitel bir çalışmadır. Veriler, doküman inceleme yöntemi ile toplanmıştır. Doküman inceleme yöntemi ile toplanan veriler, içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada, örneklem olarak kişiye ait“Thirty Daily Exercise For High Voice Op.11”adlı kitabında yer alan etütler seçilmiştir. Çalışmada, Giuseppe Concone'un kendisine ait kitabında kromatik egzersizlere oldukça önem verdiği; etütlerinde 16'lık nota değerinden daha küçük hiçbir nota değerini kullanmadığı; ölçüsü 4/4'lük olan ve ölçü sayısı 20'yi geçen etütlerin yoğun olarak kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın, Giuseppe Concone hakkında yapılacağı öngörülen diğer çalışmalara kaynak teşkil etmesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Studies on vocal training are available; however, one of the contributors to this field is the composer, vocal trainer, and music theorist Giuseppe Concone. A review of the literature reveals that sources related to his works are limited. This study discusses Giuseppe Concone's life and analyzes the études in his method,“Thirty Daily Exercises for High Voice, Op. 11,”which holds a significant place in vocal training. It is believed that examining the method in line with the principles and objectives of vocal training will benefit both male and female voices. This research is a qualitative study designed descriptively. Data were collected through the document analysis method. The data obtained via document analysis were analyzed using content analysis. The sample for the study consisted of études from Concone's“Thirty Daily Exercises for High Voice, Op. 11.”The study found that Giuseppe Concone placed considerable emphasis on chromatic exercises in his method, refrained from using note values smaller than sixteenth notes, and predominantly employed études in 4/4 time signatures with more than 20 measures. This study is considered significant as it is expected to serve as a resource for future research on Giuseppe Concone.