Ratlara hiperbarik oksijen uygulamasının hipokampal LTP aktivitesine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of hyperbaric oxygen application on rats on hippocampal LTP activity
- Tez No: 926707
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hiperbarik Oksijen, Hipokampüs, Nörogenez, Hyperbaric Oxygen: Hippocampus, Neurogenesis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
RATLARA HİPERBARİK OKSİJEN UYGULANMASININ HİPOKAMPAL UDG AKTİVİTESİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Özlem ÇALIK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisams Tezi, Şubat 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Akif BAKTIR ÖZET Ratlara hiperbarik oksijen uygulanmasının hipokampal UDG aktivitesine etkisi üzerine yapılan araştırmalar, önemli bulgular ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalar, hiperbarik oksijen uygulamasının hipokampal sinaptik plastisiteyi arttırdığını ve uzun süreli potansiyasyonu (UDG) desteklediğini göstermektedir. Bu durum, hiperbarik oksijenin nörolojik işlevler üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamaktadır. Hipokampal UDG aktivitesinin artması, öğrenme ve bellek süreçlerinin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, hiperbarik oksijen uygulamasının bu süreçleri destekleyici etkisi, nörolojik rehabilitasyon ve tedavi yöntemleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, hiperbarik oksijen uygulamasının hipokampal UDG aktivitesine etkisinin daha detaylı şekilde incelenmesi, nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Bu konuda yapılacak ileri araştırmaların, hiperbarik oksijenin nörolojik işlevler üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına ve klinik uygulamalara yansıtılmasına yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF HYPERBARIC OXYGEN APPLICATION TO RATS ON HIPOCAMAL UDG ACTIVITY Ozlem CALIK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physiology, Master's Thesis, February 2025 Advisor: Dr. Lecturer Member Akif BAKTIR ABSTRACT Studies on the effect of hyperbaric oxygen administration to rats on hippocampal LTP activity have yielded important findings. Studies show that hyperbaric oxygen administration increases hippocampal synaptic plasticity and promotes long-term potentiation (LTP). This highlights the positive effects of hyperbaric oxygen on neurological functions. Increased hippocampal LTP activity plays an important role in the development of learning and memory processes. Therefore, the supportive effect of hyperbaric oxygen administration on these processes is of great importance in terms of neurological rehabilitation and treatment methods. In this context, more detailed investigation of the effect of hyperbaric oxygen administration on hippocampal LTP activity may contribute to the development of new approaches in the treatment of neurological diseases. Further research on this subject is expected to help understand the effects of hyperbaric oxygen on neurological functions and to reflect them in clinical practice.