Spinal cerrahi yapılan hastalarda uygulanan erektör spina plan (ESP) bloğunun postoperatif deliryum üzerine etkisi
Effect of the erector spina plan (ESP) block on postoperative delirium in spinal surgery patients
  1. Tez No: 926729
  2. Yazar: BULUT POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM SARI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Bloğu, Lomber Spinal Cerrahi, Postoperatif Deliryum, Postoperatif Kognitif Disfonksiyon, Postoperatif Ağrı, Erector Spina Plan Block, Lomber Spinal Surgery, Postoperative Delirium, Postoperative Cognitive Dysfunction, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Spinal Cerrahi Yapılan Hastalarda Uygulanan Erektör Spina Plan (ESP) Bloğunun Postoperatif Deliryum Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Postoperatif deliryum (PD) ve postoperatif kognitif disfonksiyon bozukluğu (POKD) geriatrik cerrahi hastalarda yaygındır. PD ve POKD'nin etiyolojisi bilinmemektedir. Fakat postoperatif akut ağrı ve opioid tüketimi ile ilişkilendirilmektedir. ESP blok spinal cerrahide multimodal analjezinin parçası olarak uygulanmaktadır. Lomber spinal cerrahi uygulanacak hastalarda uygulanan ESP bloğun, akut ağrının şiddeti ve opioid tüketimini azaltarak deliryum, kognitif disfonksiyon bozukluğu ve kronik ağrıyı azaltacağı hipotezini test etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayından sonra, 60 yaş ve üzeri, ASA (American Society Of Anesthesiologists Score) 1,2,3 olan, lomber spinal cerrahi geçirecek, mini mental testi (MMSE) 20 üzerinde, 128 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Randomizsayon, Grup I (64 hasta) blok uygulanarak, Grup II (64 hasta) blok uygulanmayarak yapıldı. Postoperatif ilk 24 saat Numeric Rating Scale (NRS) skorları kaydedildi. Deliryum postoperatif 5 gün veya hastanede kalış süresince sabah 10:00'dan önce, akşam 17:00 dan sonra Konfüzyon Değerlendirme Yöntemi (CAM ICU) ile değerlendirildi. Postoperatif kronik ağrı spinal cerrahiden 3 ay sonra Brief Pain skorlama sistemiyle değerlendirildi. Postoperatif bilişsel disfonksiyon değerlendirilmesi 3 ay sonra uygulanan Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeğiyle (MOCA) değerlendirildi. Bulgular: Grup I de deliryum sayısı daha az olmakla birlikte gruplar arasında deliryum gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Total opioid ve kurtarma analjeziği kullanma miktarları grup II hastalarda anlamlı yüksek saptanmıştır. 3. ayda yapılan kronik ağrı değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. 3. ayda değerlendirilen kognitif disfonksiyon grup I'de daha az görülmesine karşın gruplar arasında anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. Sonuç: ESP bloğunun postoperatif ağrı şiddeti ve opioid kullanımını azaltması, bunlara bağlı deliryum insidansının azalmasına katkı sağladığını düşünerek, vertebra cerrahisi sonrası analjezi amaçlı kullanımının uygun olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Effect of the Erector Spina Plan (ESP) Block on Postoperative Delirium in Spinal Surgery Patients İntroduction and Purpose: Postoperative delirium (PD) and postoperative cognitive dysfunction (POKD) are common in geriatric surgical patients. The etiology of PD and POKD is unknown. But it is associated with postoperative acute pain and opioid use. The ESP block is used as part of multimodal analgesia in spinal surgery. We aimed to test the hypothesis that the ESP block in patients undergoing lomber spinal surgery would reduce the severity of acute pain and opioid consumption by reducing delirium, cognitive dysfunction and chronic pain. Methods: After approval by the Board of Ethics for Clinical Research at Aydın Adnan Menderes University, 128 volunteers aged 60 and over who will undergo lumbar spinal surgery with the ASA (American Society Of Anesthesiologists Score) 1.2,3 were included in 20 mini mental tests (MMSE). Randomization was carried out with a group I (64 patients) block, and a group II (64 people) block. Numeric Rating Scale (NRS) scores were recorded for the first 24 hours of postoperative surgery. Delirium was evaluated using the Confusion Evaluation Method (CAM ICU) before 10:00 in the morning or after 17:00 in the postoperative period of 5 days or during hospital stay. Postoperative chronic pain was evaluated 3 months after spinal surgery using the Brief Pain scoring system. The postoperative cognitive dysfunction was evaluated with the Montreal Cognitive Assessment Scale (MOCA), applied after 3 months. Results: Although the number of deliriums in group I was lower, there were no statistically significant differences between the groups in terms of the development of the delirium. Total opioid and rescue analgesic doses were significantly higher in group II patients. There was no significant difference between the groups in the evaluation of chronic pain at the 3rd month. Cognitive dysfunction assessed at month 3 was less common in group I, but no significant differences were found between the groups. Conclusion: Considering that the reduction in the severity of postoperative pain and opioid use of the ESP block contributes to the decrease in the incidence of associated delirium, we believe that use for post vertebra surgery analgesia is appropriate.