Türkiye'de evcil hayvan sigortacılığı ve bir uygulama
Pet insurance in Turkey and an application
  1. Tez No: 926768
  2. Yazar: HAMİ GÖKSAN KUYRUKÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Evcil hayvan sigortası, evcil hayvan sahipleri, evcil hayvan güvenliği, evcil hayvan sigorta poliçesi, Pet insurance, pet owners, pet safety, pet insurance policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 473
Özet
Ülkemizde dahil olmak üzere, özellikle son yıllarda Avrupa ve Amerika'da evcil hayvan sigortasına karşı artan bir talep gözlemlenmekte olup dünyada yaşanan COVID-19 salgınıyla birlikte evcil hayvan sahiplerinin, sahip oldukları evcil hayvanların sağlıklarını korumak ve çıkabilecek riskleri en aza indirmek amacıyla sigorta güvencesine alma fikri giderek artan bir ivme göstermektedir. Evcil hayvan sigortasına olan talep artışı, evcil hayvan sahibi tüketicilerin davranış yapılarının ve evcil hayvan sigorta ürününü sunan sigorta şirketlerinin, bu ürünlerle sundukları hizmetlerin incelenmesine olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Evcil hayvan sigortası ile ilgili olarak ülkemizde bu konuda literatürde bir çalışma yer almamaktadır. Bu tezin amacı, Türkiye'de bazı sigorta şirketleri tarafından sunulan evcil hayvan sigortası ürününe karşı evcil hayvan sahiplerinin yaklaşım, tutum ve davranışlarını araştırmaktır. Yapılan araştırma vasıtasıyla evcil hayvan sahiplerinin sigorta şirketlerince sunulan evcil hayvan sigorta poliçelerine karşı satın alma seçimlerini etkileyen faktörler, evcil hayvan sigortasının sağlayacağı faydalar, sigorta ürününün sınırlarının evcil hayvan sahipleri üzerindeki etkisi ve sigorta şirketlerinden bekledikleri incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sigortacılık kavramı, sigortanın güvencesi, risk yönetimi ve sigortacılığın dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde, evcil hayvan sigortasının tanımı, dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkışı ile gelişimi incelenmektedir. Ayrıca, ülkemizde evcil hayvan sigortası poliçesini sunan sigorta şirketlerinin sunduğu evcil hayvan sigorta poliçelerinde yer alan uygulama esasları da tetkik edilmiştir. Üçüncü bölümde, evcil hayvan sigortası ile ilgili olarak evcil hayvan sahiplerine yönelik yapılan araştırmanın modeli oluşturularak anket uygulaması yapılmış ve anket sorularına verdikleri cevapların değerlendirilmesinde yüzdesel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a noticeable increase in demand for pet insurance, particularly in Europe and America, including our country. The COVID-19 pandemic has further accelerated this trend, as pet owners increasingly seek insurance coverage to safeguard their pets' health and mitigate potential risks. This rise in demand for pet insurance has highlighted the need to examine the behavioral patterns of pet-owning consumers and the services provided by insurance companies offering these products. Notably, there is a gap in the literature regarding pet insurance in our country. The aim of this thesis is to investigate the attitudes, approaches, and behaviors of pet owners toward pet insurance products offered by various insurance companies in Turkey. Through the conducted research, this study examines the factors influencing pet owners' purchasing decisions regarding pet insurance policies, the benefits provided by pet insurance, the impact of the product's limitations on pet owners, and their expectations of insurance companies. The study consists of three sections. The first section addresses the concept of insurance, the assurance it provides, risk management, and the historical development of insurance both globally and in Turkey. The second section examines the definition of pet insurance, its emergence, and development both worldwide and in Turkey. Additionally, the application principles included in pet insurance policies offered by insurance companies in our country are analyzed. In the third section, a research model related to pet insurance was developed for pet owners, and a survey was conducted. The responses to the survey questions were evaluated using percentage analysis, and the findings were analyzed in detail.