Finansal oranlar yardımı ile finansal başarısızlık tahmini: Mevduatbankaları üzerine bir araştırma
Predicting financial failure with the help of financial ratios: A research on deposit banks
  1. Tez No: 926911
  2. Yazar: MELEK ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM RUHAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Mevduat Bankaları, Finansal Başarısızlık, Diskriminant Analizi, Panel Veri Analizi, Deposit Banks, Financial Failure, Discriminant Analysis, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının 2017Q1-2024Q3 çeyreklik dönemleri arasına ait seçilmiş finansal oranları kullanılarak finansal başarısızlık tahmininin yapılması amaçlanmıştır. Finansal başarı ölçütü olarak aktif karlılığın sektör ortalaması üzerinde olup olmama durumu dikkate alınmıştır. Araştırmanın analizinde Diskriminant analizi ve panel veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde Aktif Karlılık (ROA), Özkaynak/Toplam Aktifler, Özkaynak/Mevduat, Özkaynak/Krediler, Aktiflerin Net Faiz Getirisi, Likit Aktifler/Toplam Aktifler, Net Kar Büyüme Hisse Başına Kar, Krediler/Toplam Aktifler, Net Faiz Geliri/Vergi Öncesi Kar, Piyasa Değeri/Defter Değeri, Toplam Giderler/Toplam Gelirler, Sermaye Yeterlilik Oranı, Kredilerdeki Büyüme, Mevduattaki Artış ve Kredilerin Ortalama Getirisi değişkenleri kullanılmıştır. Söz konusu değişkenler diskriminant analizi ile ayrıştırılarak Özkaynak/Toplam Aktifler, Likit Aktifler/Toplam Aktifler ve Mevduattaki Artış değişkenleri belirlenerek ekonometrik model oluşturulmuştur. Ekonometrik modelin analizinde panel doğrusal regresyon yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, Özkaynak/Toplam Aktifler oranı ile aktif karlılık arasında pozitif (0.404446) ve anlamlı (0.007) ilişki olduğu; Likit Aktifler/Toplam Aktifler oranı ile aktif karlılık arasında pozitif (2.387816) ve anlamlı (0.046) ilişkinin olduğu; Mevduattaki artış ile aktif karlılık arasında pozitif (0.012561) ve anlamlı (0.000) ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to estimate the financial failure of deposit banks traded on Borsa Istanbul in Turkey using selected financial ratios for the quarterly periods of 2017Q1-2024Q3. As a measure of financial success, whether the active profitability is above the sector average or not is taken into account. Discriminant analysis and panel data analysis methods were used in the analysis of the research. In the analysis of the research, Return on Assets (ROA), Equity/Total Assets, Equity/Deposits, Equity/Loans, Net Interest Yield on Assets, Liquid Assets/Total Assets, Net Profit Growth, Earnings Per Share, Loans/Total Assets, Net Interest Income/Pre-Tax Profit, Market Value/Book Value, Total Expenses/Total Revenues, Capital Adequacy Ratio, Growth in Loans, Increase in Deposits and Average Return on Loans variables were used. The mentioned variables were separated using discriminant analysis and the econometric model was created by determining the variables Equity/Total Assets, Liquid Assets/Total Assets and Increase in Deposits. Panel linear regression method was used in the analysis of the econometric model. As a result of the analysis, it was found that there was a positive (0.404446) and significant (0.007) relationship between Equity/Total Assets ratio and return on assets; It was determined that there is a positive (2.387816) and significant (0.046) relationship between the Liquid Assets/Total Assets ratio and active profitability; and that there is a positive (0.012561) and significant (0.000) relationship between the increase in deposits and active profitability.