Behçet hastalarında serum zonulin ve lipopolisakkarit düzeyi ile bağırsak geçirgenliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of intestinal permeability with serum zonulin and lipopolysaccharide levels in patients with behçet's disease
  1. Tez No: 926958
  2. Yazar: CANSU CANELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KORAY GÜMÜŞTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, zonulin, lipopolisakkarit, bağırsak geçirgenliği, Behçet's syndrome, Behçet's disease, zonulin, lipopolysaccharide, intestinal permeability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
BEHÇET HASTALARINDA SERUM ZONULİN VE LİPOPOLİSAKKARİT DÜZEYİ İLE BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Behçet hastalığı tekrarlayan oral aft, genital ülser ve çok sayıda sistemik semptomlar ile karakterize ataklarla seyreden sistemik bir hastalıktır. Behçet hastalığının etygopatogenezi net olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalarda bağırsak geçirgenliğinin bazı otoimmün hastalıklar ile ilişkisi gösterilmiş olup Behçet hastalığının patogenezinde de rol oynayabileceği tarafımızca düşünülmüştür. Bağırsak geçirgenliğinde artan belirteçlerin düzeyini ölçerek Behçet hastalığının klinik seyriyle bağırsak geçirgenliği arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji polikliniğinde takip edilen 30 aktif, 32 remisyondaki Behçet hastası ve 26 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Hastalardan ve kontrol grubundan alınan numuneler ELISA yöntemiyle çalışıldı. Veriler SPSS-V22 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Aktif Behçet hastalarında serum zonulin düzeyi remisyondaki hastalara ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Serum lipopolisakkarit düzeyi aktif Behçet hastalarında remisyondaki hastalara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu, aktif Behçet hastaları ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Tüm gruplarda serum zonulin seviyesi kadınlarda anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Tüm gruplarda serum zonulin seviyesi eritrosit sedimentasyon hızıyla pozitif korelasyon gösterdi. Serum zonulin düzeyi tüm Behçet hastaları değerlendirildiğinde hastalık süresi ile pozitif korelasyon gösterdi. Tüm Behçet hastalarında ve remisyondaki hastalarda serum zonulin düzeyi yaş ile pozitif korelasyon gösterdi. Remisyondaki hastalarda serum lipopolisakkarit düzeyi ile yaş arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Bağırsak geçirgenliğinin belirteçleri olan serum zonulin ve lipopolisakkarit düzeylerinin hastalık aktivitesiyle ilişkili olduğu ve bağırsak geçirgenliğinin Behçet hastalığının patogenezinde rol oynayabildiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTESTINAL PERMEABILITY WITH SERUM ZONULIN AND LIPOPOLYSACCHARIDE LEVELS IN PATIENTS WITH BEHÇET'S DISEASE Aim: Behçet's syndrome is a systemic disorder characterized by recurrent oral aphthae, genital ulcers, and multiple systemic symptoms. In Behçet's syndrome, the underlying cause remains unclear. Studies have shown that increased intestinal permeability is associated with certain autoimmune diseases, leading us to consider its potential role in the pathogenesis of Behçet's syndrome. This study aims to assess the relationship between intestinal permeability and the clinical course of Behçet's disease. Material and Methods: Our study included 30 active, 32 remission Behçet's syndrome patients, followed at the Rheumatology clinic of Cerrahpasa Medical Faculty, and 26 healthy controls. All samples were analyzed by ELISA. Results: In active Behçet's syndrome group, serum zonulin levels were found significantly higher compared to the other groups. Serum lipopolysaccharide levels were higher in active patients group compared to remission group. In all groups, serum zonulin levels were significantly higher in females. Serum zonulin levels showed correlation with erythrocyte sedimentation rate across all groups. When all Behçet's patients were considered, serum zonulin levels showed correlation with disease duration. A significant correlation was found between serum zonulin levels and age in the overall Behçet's syndrome group and the remission group. A negative correlation was observed between serum lipopolysaccharide levels and age in remission group. Conclusion: Serum zonulin and lipopolysaccharide levels, were found to be associated with disease activity, suggesting that the impairment in intestinal permeability may be associated disease activity, and may potentially play role in the pathogenesis of Behçet's syndrome.