Phytochemical and semi-synthetic studies on Scabiosa pseudograminifolia
Scabiosa pseudograminifolia bitki türü üzerinde fitokimyasal ve yarı-sentetik çalışmalar
  1. Tez No: 927030
  2. Yazar: GAYE SÜMER OKKALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI SARIKAHYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Scabiosa pseudograminifolia, Caprifoliaceae, triterpenoid saponin, iridoid, makrofaj polarizasyonu, sitotoksisite, Scabiosa pseudograminifolia, Caprifoliaceae, triterpenoid saponin, iridoid, macrophage polarization, cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Scabiosa cinsinin, Caprifoliaceae familyasına ait olup, son zamanlarda yapılan birçok çalışmada, zengin biyolojik aktivite potansiyeline sahip, saponinler ve iridoidler gibi pek çok biyolojik aktif bileşiğin kaynağı olduğu vurgulanmıştır. Bu tez çalışmasında, S. pseudograminifolia bitkisinin ilk kez detaylı fitokimyasal incelenmesi sonucunda, dört yeni saponin (1-4) ile birlikte on bilinen saponin, bir triterpen aglikon (oleanolik asit) ve üçü bis-iridoid olan toplam yedi iridoid glikozit izole edilip, saflandırılmış ve yapıları tanımlanmıştır. Çalışmada izole edilen tüm saf maddelerin makrofaj polarizasyonu üzerindeki etkileri ve sağlıklı CCD-34Lu hücre hattı üzerindeki sitotoksisiteleri değerlendirilmiştir. Özellikle saponinlerin, makrofaj polarizasyonunu M1 (pro-inflamatuar) ve M2 (antiinflamatuar) fenotipleri arasında bağışıklık yanıtlarını modüle ettiği ve kanser tedavisinde yardımcı ilaçlar olarak potansiyel oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmada majör olarak elde edilen oleanolik asit, başlangıç maddesi olarak kullanılarak, yeni amit türevleri sentezlenmiş ve bu türevlerin çeşitli hücre hatları üzerindeki sitotoksik aktiviteleri belirlenmiştir. Bu bulgular, S. pseudograminifolia'nın kimyasal bileşimini tanımlamakla kalmayıp, aynı zamanda bileşiklerinin ve türevlerinin biyolojik aktiviteleri hakkında değerli bilgiler sunmakta ve bu bileşiklerin gelecekteki tıbbi ve endüstriyel uygulamalarına olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
The genus Scabiosa, belonging to the family Caprifoliaceae, has recently been highlighted in numerous studies as a rich source of biologically active compounds such as saponins and iridoids, with significant potential for biological activity. In this thesis, the detailed phytochemical investigation of Scabiosa pseudograminifolia was conducted for the first time, leading to the isolation and structural elucidation of four new saponins (1-4), ten known saponins, a triterpene aglycone (oleanolic acid), and seven iridoid glycosides, three of which are bisiridoids. The effects of all the isolated pure compounds on macrophage polarization and their cytotoxicities on the healthy CCD-34Lu cell line were evaluated. Notably, saponins were found to modulate immune responses by influencing macrophage polarization between M1 (pro-inflammatory) and M2 (anti-inflammatory) phenotypes, indicating their potential as adjuvant drugs in cancer therapy. Additionally, oleanolic acid, which was obtained as a major compound, was used as a starting material for the synthesis of new amide derivatives, and the cytotoxic activities of these derivatives were assessed on various cell lines. These findings not only define the chemical composition of S. pseudograminifolia but also provide valuable insights into the biological activities of its compounds and derivatives, paving the way for their potential future medical and industrial applications.