Madde kullanım bozukluğu olan kadınlarda cinsel bilgi ve cinsel doyum düzeylerinin incelenmesi
The investigation of sexual knowledge and sexual satisfaction levels in women with substance use disorder
  1. Tez No: 927029
  2. Yazar: BERFİN GURBET MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN HASAN TAHSİN KILIÇ, DOÇ. DR. HAKAN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Bilgi, Cinsel Doyum, Cinsel Sağlık, Kadın Sağlığı, Madde Kullanım Bozukluğu. Tez, Sexual Health, Sexual Knowledge, Sexual Satisfaction, Substance Use Disorder, Women's Health. Thesis Page Count:67 Advisors: Assoc. Prof. Osman Hasan Tahsin KILIÇ
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
MADDE KULLANIM BOZUKLUĞU OLAN KADINLARDA CİNSEL BİLGİ VE CİNSEL DOYUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Berfin Gurbet MUTLU İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Anabilim Dalı Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyonu ÖZET Madde kullanım bozuklukları, bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevselliğinde ciddi bozulmalara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kadınlar, erkeklere kıyasla madde kullanımının etkilerine daha duyarlı olup, daha düşük dozlarda bile ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedirler.“Teleskopik fenomen”olarak adlandırılan bu durum, madde kullanımının kadınlar üzerindeki hızlı ve yoğun etkilerini tanımlamaktadır. Madde kullanım bozukluğu birçok cinsel işlev bozukluğu ile ilişkilendirilmiş olmasına karşın kadınlarda madde kullanım bozukluğunun cinsel doyum üzerine etkilerini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma madde kullanım bozukluğu olan kadınların cinsel bilgi ve cinsel doyum düzeylerini ve bunları etkileyebilecek sosyodemografik ve madde kullanımına ilişkin özellikleri ile cinsel öykü, jinekolojik obstetrik öykü, cinsel yolla bulaşan hastalık ve aşılanma öyküsü gibi faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmaya 18-45 yaş aralığında İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Denetimli Serbestlik Polikliniği'ne başvuran ve madde kullanım bozukluğu tanısı konmuş 100 kadın ile İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine rutin kontroller ya da sağlık kurulu raporu için başvuran 100 sağlıklı kadın toplam 200 gönüllü katılmıştır. Çalışma kapsamında gönüllülere Cinsel Bilgi Ölçeği, Cinsel Doyum Ölçeği ile araştırmacılar tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu uygulanmıştır. Araştırmamızda, madde kullanım bozukluğu olan kadınların cinsel bilgi düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ancak, her iki grup arasında cinsel doyum düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bulgularımız madde kullanım bozukluğu olan kadınların cinsel bilgi düzeylerinin yüksek olduğunu, ancak bu durumun cinsel doyuma yansımadığını ortaya koymaktadır. Dahası eş/partner odaklı doyum düzeyleri cinsel bilgi düzeyi düşük olan kontrol grubunda daha yüksek saptanmıştır. Sonuçlarımız kadın cinselliğinin karmaşık doğasına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF SEXUAL KNOWLEDGE AND SEXUAL SATISFACTION LEVELS IN WOMEN WITH SUBSTANCE USE DISORDER Berfin Gurbet MUTLU İzmir Demokrasi University, Institute of Health Sciences, Department of Psychiatry, Addiction Counseling and Rehabilitation ABSTRACT Substance use disorders are a significant public health issue that cause severe impairments in individuals' physical, psychological, and social functioning. Compared to men, women are more vulnerable to the effects of substance use and may experience severe problems even at lower doses. This phenomenon, known as the“telescoping effect,”describes the rapid and intense impact of substance use on women. While substance use disorder has been associated with various sexual dysfunctions, studies examining its effects on sexual satisfaction in women remain limited. This study aims to investigate the sexual knowledge and sexual satisfaction levels of women with substance use disorder and to examine factors that may influence these aspects, including sociodemographic characteristics, substance use history, sexual history, gynecological and obstetric history, history of sexually transmitted infections, and vaccination status. The study included 200 voluntary participants: 100 women aged 18-45 diagnosed with substance use disorder who applied to the Probation Outpatient Clinic of İzmir Demokrasi University Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital, and 100 healthy women who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of the same hospital for routine check-ups or medical board reports. Participants completed the Sexual Knowledge Scale, the Sexual Satisfaction Scale, and a Sociodemographic Data Form prepared by the researchers. Our findings revealed that women with substance use disorder had significantly higher levels of sexual knowledge compared to the control group. However, no significant difference was found between the two groups regarding overall sexual satisfaction levels. These results indicate that although women with substance use disorder possess higher sexual knowledge, this does not translate into greater sexual satisfaction. Furthermore, partner-focused satisfaction levels were found to be higher in the control group, despite their lower sexual knowledge levels. Our findings highlight the complex nature of female sexuality.