İngilizce öğretmenlerinin anadil ve hedef dil kullanımının ilkokul 2. sınıflarda öğrenmeye etkisinin incelenmesi
A study on the effects of the teachers' usage of mother tongue and the target language in the second grades
  1. Tez No: 927057
  2. Yazar: TUĞBA TÜRKSEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÇAĞIMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, anadil, yabancı dil, hedef dil, ikinci dil, Language, mother tongue, foreign language, target language, critical age, language acquisition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilkokul 2. sınıflarda İngilizce öğretimi sırasında öğretmenlerin anadili ya da ikinci dil kullanımının öğrencilerin öğrenme süreçlerine olan etkisini incelemektir. Bu doğrultuda öğretmenlerin, sınıf içerisinde anadili veya ikinci dili kullanma yaklaşımlarına ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, Adana ili Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçelerinde görev yapan ve toplamda 205 kişiden oluşan ilkokıul 2. sınıf İngilizce öğretmenleridir. Araştırmada kullanılan model, İngilizce derslerinin yalnızca İngilizce, yalnızca Türkçe veya her iki dilin birden kullanılarak işlenmesinin öğrencilerin öğrenme üzerindeki etkisini, öğretmenlerin görüşlerine dayanarak belirlemeyi amaçlayan tarama modeline dayalı betimsel bir çalışmadır. Bu süreçte, veri toplama aracı olarak Şevik (2007) tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları ile anketlerden yararlanılmıştır. Günümüzde yabancı dil eğitimi, eğitim sistemlerinin ayrılmaz bir unsuru haline gelmiştir. Özellikle İngilizce, dünya çapında en yaygın öğrenilen dillerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak İngilizce derslerinde Türkçe kullanımının öğretmen ve öğrenciler üzerindeki etkisi sıklıkla tartışılmaktadır. Bu bağlamda Türkçe kullanımının, dersin verimliliğine etkisi anket sonuçları ve katılımcıların görüşleri ışığında değerlendirilmiştir. Anket sonuçlarına göre, yalnızca İngilizce kullanıldığında daha fazla verim alındığını ifade eden katılımcıların büyük bir çoğunlukta olduğu görülmüştür. Bu durum, öğrencilerin tamamen İngilizceye odaklanarak dil becerilerini geliştirme fırsatı bulduklarını göstermektedir. İngilizce derslerinde yalnızca İngilizce iletişim kurmanın, özellikle dil öğrenimi ve dinleme-anlama becerilerinin gelişimi açısından etkili olduğu düşünülmektedir. Öte yandan, derslerde hem İngilizce hem de Türkçe kullanıldığında belirli bir verimliliğin sağlandığı da anlaşılmaktadır. Türkçe ile İngilizce arasında yapılan geçişlerin bazı öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olduğu ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığını artırabileceği belirtilmektedir. Buna karşın, anket sonuçlarında Türkçe konuşarak İngilizceyi daha iyi anladığını ifade eden öğrencilerin oranının oldukça düşük olduğu görülmektedir. Bu durum, İngilizce derslerinde Türkçe kullanımının öğrencilere sınırlı ölçüde fayda sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, yalnızca İngilizce kullanımının ders verimliliğini artırdığı, ancak Türkçe kullanımının bazı durumlarda öğrencilerin anlamalarını kolaylaştırdığı söylenebilir. Eğitimcilerin bu durumu göz önünde bulundurarak ders planlarını öğrencilerin ihtiyaçlarına göre şekillendirmeleri önem taşımaktadır. Dil öğrenimi sürecinin, kullanılan yöntem ve iletişim biçimlerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektiren dinamik bir yapıya sahip olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The study's primary purpose is to determine the effects of using the mother tongue, the second language, or both in primary school second grades. Teachers' opinions are determined to use the mother tongue, the second language, or both while teaching in primary classes, which results in the effects of the classrooms' learning products. The study participants were Foreign Language teachers teaching 2nd grade classes (205) in Seyhan, Yüreğir and Çukurova provinces of Adana. This research is a descriptive study using a screening model to determine the effect of the course in English and Turkish on the students' learning products based on the teachers' opinions. In this study, teacher semi-structured interview forms and questionnaires were used. Today, foreign language teaching has become an indispensable element of education systems. English, in particular, is one of the most widely learned languages worldwide. However, the impact of using Turkish between teachers and students in English lessons is a frequently debated topic. This article evaluates the effect of using Turkish on lesson efficiency in light of survey results and participants' opinions. First, the survey results show that most participants agree greater efficiency is achieved when only English is used. This indicates that students have the opportunity to improve their language skills by focusing entirely on English during the lesson. Communicating solely in English in English classes is more effective for language acquisition and developing listening and comprehension skills. On the other hand, students can still achieve a certain level of efficiency when both English and Turkish are used in lessons. This shows that transitioning between Turkish and English can help some students better understand the topics. Understanding complex concepts in Turkish can enhance the retention of the information learned during the lesson. The survey generally shows negative opinions about whether students understand English better when they use Turkish. In other words, the proportion of students who claim to understand better when using Turkish could be much higher. This result suggests that using Turkish in English lessons provides limited benefits to students. In conclusion, the efficiency achieved when only English is used in English lessons is higher compared to a mixed-language approach. However, using Turkish aids comprehension for some students should not be overlooked. Educators must consider this and strike a balance in their lesson plans to meet their students' needs. Ultimately, the language learning process is a dynamic structure that requires careful evaluation of teaching methods and communication strategies.