Egzersiz yapan bireylerin FAHA kullanım sıklığı ve FAHA'ya göre egzersiz uygunluklarının değerlendirilmesi
Frequency of PAR-Q use in individuals exercising and evaluation of exercise suitability according to PAR-Q
  1. Tez No: 927069
  2. Yazar: EMRE IŞIKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, FAHA anketi, Spor merkezi, Yetişkin bireyler, Adults, Fitness, PAR-Q, Sports center
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Egzersiz Yapan Bireylerin FAHA Kullanım Sıklığı ve FAHA'ya Göre Egzersiz Uygunluklarının Değerlendirilmesi Günümüzde bireyler, yaşam şartlarının olumsuz etkilerini azaltmak, psikolojik refahlarını ve bedensel zindeliklerini sağlıklı tutmak için egzersiz programlarına katılmaktadır. Egzersiz, çok sayıda faydası olmasının yanı sıra, bilinçsiz ve plansız yapıldığında insan bedeninde geri dönüşü olmayan zararlara yol açmaktadır. Bu zararların azaltılması için uygulanan yöntemlerden birisi de The Physical Activity Readiness Questionnaire (FAHA) Fiziksel Aktiviteye Hazırlık Anketidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı egzersiz yapan bireylerde FAHA testinin kullanım sıklığının kontrol edilmesi ve FAHA'ya göre egzersiz yapmaya uygun olup olmadıklarının belirlenmesidir. Araştırmaya Ankara ilinin Çankaya ilçesinde farklı bölgelerinde bulunan fitness merkezlerinde, egzersiz programlarına katılan, 18-65 yaş arasındaki 156 kadın 187 erkek toplamda 343 yetişkin birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylere demografik bilgilerin bulunduğu form ile birlikte FAHA anketi verilmiş içeriğindeki sorular açıklanmış ve buna göre testin doldurulması istenmiştir. FAHA anketinin ilk sayfasında bulunan yedi sorudan en az birine 'evet' cevabını veren katılımcılara soru ile alakalı olan diğer sayfalardaki soruları cevaplanması istenmiştir. Elde edilen veriler istatistik programında analiz edilmek üzere kaydedilmiştir. İstatistik programında verilerin tanımlayıcı analiz ile yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre katılımcılara FAHA daha önce uygulanması sorusuna evet yanıtı oranı % 0.9 olarak bulunmuştur. FAHA sorularına katılımcıların verdikleri cevaplar egzersiz yapmalarına herhangi bir tıbbi engel olmadığı yönündedir. Ayrıca FAHA cevapları yaş, medeni durum, gelir ve eğitim düzeyinden etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
Frequency of PAR-Q Use in Individuals Exercising and Evaluation of Exercise Suitability According to PAR-Q Today, individuals participate in exercise programs to reduce the negative effects of living conditions and to keep their psychological well-being and physical fitness healthy. Although exercise has many benefits, it causes irreversible damage to the human body when done unconsciously and unplanned. One of the methods used to reduce these harms is the Physical Activity Readiness Questionnaire (PAR-Q). In this context, the aim of the study is to control the frequency of application of the PAR-Q test in individuals who exercise and to determine whether they are suitable for exercise according to PAR-Q. A total of 343 adult individuals, 156 women and 187 men between the ages of 18-65, who participated in exercise programs in fitness centers located in different regions of Çankaya district of Ankara, were included in the research. Individuals participating in the study were given a PAR-Q survey along with a form containing demographic information, and the questions in its content were explained and they were asked to fill out the test accordingly. Participants who answered 'yes' to at least one of the seven questions on the first page of the PAR-Q survey were asked to answer the questions on other pages related to the question. The data obtained was created to be analyzed by a statistical program. The statistical program was created by recording descriptive analysis. Depending on the analysis performance, the result rate varies as 0.9% depending on whether FAHA has been given before or not. The answer to PAR-Q's questions is that there is no medical obstacle to exercising. Additionally, PAR-Q answers are not affected by age, marital status, income and education level.