Pattern scanning lazer trabeküloplasti sonrası korneanın topografi i̇le değerlendirilmesi
Evaluation of corneal topography with pentacam after pattern scanning laser trabeculoplasty
  1. Tez No: 927099
  2. Yazar: HİKMET MİRAY YILDIZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pattern Scanning Lazer Trabeküloplasti, Pentacam, topografi, arka elevasyon, Pattern Scanning Laser Trabeculoplasty, Pentacam, topography, posterior elevation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Pattern Scanning Lazer Trabeküloplasti Sonrasi Korneanin Topografi ile Değerlendirilmesi Amaç: Glokom tanısı almış ve maksimum medikasyon kullanımına rağmen göz içi basınç (GİB) seviyesi 21 mmHg üzerinde olan hastalara Pattern Scanning lazer trabeküloplasti (PSLT) tedavisi uygulandı. Tedavi öncesinde ve 6 ay sonrasında Pentacam topografi cihazı ile korneadaki değişiklikler değerlendirilmiştir. Metod: Yaş ortalaması PSLT tedavisi uygulanan hastalarda 65,96±11,80 yıldı. Tedavi grubunun 24'ü (%53,3) erkek ve 21'i (%46,7) kadındı. Tedavi edilen 45 göz vardı. Bulgular: Hastaların GİB ölçümleri tedavi öncesinde 22,68±2,50 mmHg, 1. ayda 17,73±1,76 mmHg ve 6. ayda 17,14±1,88 mmHg olarak saptanmıştır. Pentacam'den elde edilen verilerden arka kornea referans yüzeyi Rs B (mm), arka yüzey vertikal yarıçapı Rv B (mm), arka yüzey ortalama yarıçapı RM B (mm), tepe noktasındaki kornea kalınlığı P. Apex (µm), pupil alanındaki kornea kalınlığı P. Pupil (µm), minimum kornea kalınlığı Pachy Min (µm), santral 3mm çapındaki kornea hacmi C. Vol D 3mm (mm³) ve santral 5mm çapındaki kornea hacmi C. Vol D 5mm (mm³) verilerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı tespit edildi. Arka yüzey dik keratometri değeri K2 B (D) ve arka yüzey ortalama keratometri değeri KM B (D) negatif keratometri değerleri olduğu için istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Sonuç: Ön kamarada, açıya uygulanan PSLT tedavisi ve bu tedavi sonrası oluşan GİB düşüşünün, santral kornea kalınlığında (SKK) ve kornea arka yüzeyinde anlamlı değişikliklere neden olduğu saptanmıştır. Pattern Scanning LT sonrası GİB ölçümlerinin, SKK'daki değişikliklerden etkilenebileceği düşünülmektedir. Refraktif cerrahi prosedürlerde kullanılan bazı hesaplama formülleri, korneanın arka yüzeyindeki değişikliklerden etkilenebilir. Arka yüzey takiplerinin önemli olduğu subklinik keratokonus ve ektazi gibi hastalıklar, PSLT tedavisi sonrası meydana gelen kornea değişiklikleriyle maskelenebilir. Bu nedenle, PSLT tedavisi öyküsü bulunan hastalarda kornea yapısındaki değişimlerin dikkatle izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Corneal Topography with Pentacam After Pattern Scanning Laser Trabeculoplasty Purpose: Patients diagnosed with glaucoma and having an intraocular pressure (IOP) level above 21 mmHg despite maximum medication use were treated with Pattern Scanning Laser Trabeculoplasty (PSLT). Changes in the cornea were assessed using the Pentacam topography device before the treatment and six months after. Method: The average age of patients who underwent PSLT was 65.96±11.80 years. In the treatment group, 24 (53.3%) were male and 21 (46.7%) were female, with a total of 45 eyes treated. Results: The IOP measurements for patients were recorded as 22.68±2.50 mmHg before treatment, 17.73±1.76 mmHg in the first month, and 17.14±1.88 mmHg in the sixth month. Significant reductions were observed in the values obtained from the Pentacam for the back corneal reference surface [Rs B (mm)], back surface vertical radius [Rv B (mm)], back surface average radius [RM B (mm)], corneal thickness at the apex [P. Apex (µm)], corneal thickness at the pupil area [P. Pupil (µm)], minimum corneal thickness [Pachy Min (µm)], corneal volume in the central 3mm diameter [C. Vol D 3mm (mm³)], and corneal volume in the central 5mm diameter [C. Vol D 5mm (mm³)]. In addition, an increase was observed in the back surface steep keratometry value [K2 B (D)] and the back surface average keratometry value [KM B (D)], as these are negative keratometry values. Conclusion: It was determined that PSLT applied to the anterior chamber angle and the resulting IOP reduction caused significant changes in central corneal thickness (CCT) and the posterior surface of the cornea. IOP measurements after Pattern Scanning LT may be influenced by changes in CCT. Certain calculation formulas used in refractive surgical procedures may also be affected by changes in the posterior corneal surface. Diseases where posterior surface monitoring is essential, such as subclinical keratoconus and ectasia, could potentially be masked by corneal changes following PSLT. Therefore, corneal structural changes in patients with a history of PSLT treatment should be closely monitored.