Kur'ân ilimleri bağlamında Ankebût Sûresi
Surah Ankebut in the context of Quran sciences
- Tez No: 927191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALMAZZEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ATSIZ, DOÇ. DR. MUSA TURŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Kur'ân İlimleri, Ankebût Sûresi, Bağlam, Quran, Tafsir, Quran Sciences, Ankebut Surah, Context
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kur'ân-ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed'e (sav) nâzil olan son ilâhî kitaptır. Hz. Muhammed'in (sav) en büyük mucizesi olup insanları sırat-ı müstakime ileten bir rehberdir. Kur'ân, 114 sûreden oluşmaktadır. Bu sûrelerden biri de Mushaf tertibine göre yirmi dokuzuncu, nüzûl sırasına göre ise seksen beşinci sûre olan Ankebût sûresidir. Ağırlıklı görüşe göre, Ankebût sûresi Mekkî sûreler arasında yer almaktadır. Tez çalışmamızda, Kur'ân ilimleri bağlamında Ankebût sûresinin incelenmesi hedeflenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, bugüne kadar böyle bir çalışmanın yapılmamış olması araştırmamızı özgün kılmaktadır. Tezimiz, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmamızın konusu, önemi, yöntemi gibi temel bilgilerden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, Kur'ân ilimleri ana hatlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Kur'ân ilimleri bağlamında Ankebût sûresi ele alınmış ve bu ilmin kapsamına giren Esbâbu'n-Nüzûl, Vakf ve İbtida, Garîbu'l-Kur'ân, Vücûh ve Nezâir, Muhkem ve Müteşâbih, Mübhemâtu'l-Kur'ân, Nâsih ve Mensûh, Münâsebâtu'l-Kur'ân, İ'câzu'l-Kur'ân, Emsâlu'l-Kur'ân, Aksâmu'l-Kur'ân, Fezâilu'l-Kur'ân, Ahkâmu'l-Kur'ân, Kırâat Farklılıkları, Tekrâru'l-Kur'ân, Kasasu'l-Kur'ân başlıkları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, söz konusu sûre özelinde değerlendirilerek gerekli açıklamalar yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, genel bir değerlendirme yapılmış ve ulaşılan sonuçlar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is the last divine book revealed to the last prophet Hazrat Muhammad (pbuh). It is the greatest miracle of Hazrat Muhammad (pbuh) and a guide that leads people to the straight path. The Quran consists of 114 surahs, One of these surahs is Surah Ankabut, which is the twenty-ninth surah according to the Mushaf system and the eighty-fifth surah according to the order of revelation. According to the weighted opinion, Surat Anqabut is included among the Mekki sur Decrees. In our thesis study, it is aimed to study Surat Anqabut in the context of the Qur'anic sciences. As a result of the studies conducted, the fact that such a study has not been conducted to date makes our research unique. Our thesis consists of an introduction and two parts. In the introduction section, basic information such as the subject, importance and method of our study are mentioned. In the first part, the Qur'anic sciences are discussed in outline. In the second part, Surah Ankabut is considered in the context of the Qur'anic sciences and includes Asbabul, Waqf and Ibtida, Gharib al-Quran, Body and Mind, Muhkam and Mutashabih, Mubhematul-Quran, Nasih and Mensuh, Manasabatu'l-Quran, I'jazul-Quran, Precedul-Quran, Aksamul-Quran, which fall within the scope of this science, The titles of fazailul-Qur'an, Ahkamul-Qur'an, Qira'at Differences, Repetition of the Qur'an, Qasasul-Qur'an have been identified. The findings obtained were evaluated in the specific Surah in question and the necessary explanations were made. In the conclusion section, a general evaluation was made and information was given about the results achieved.