Salutojenik model temelli bakımın ateşli hastalık geçiren çocukların anneleri üzerine etkisi
The effect of salutogenic model-based care on mothers of children suffering from febrile illness
  1. Tez No: 927201
  2. Yazar: ASLIHAN BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA DEMİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Salutojenik model, Ateş, Bakım, Ateş Kaynaklı Hastalıklar, Salutogenic model, Fever, Care, Fever-Related Diseases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Salutojenik Model Temelli Bakımın Ateşli Hastalık Geçiren Çocukların Anneleri Üzerine Etkisi Bu araştırma Salutojenik model temelli bakımın ateşli çocuğu olan annelerin bireysel bütünlüğünün ve başa çıkma tutumlarının üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla, deney ve kontrol grupları, ön test-son test karşılaştırmalı, deneysel olarak tasarlandı. Araştırma Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servisinde ateş tanısı alıp servise yatışı olan 0-5 yaş arası çocuklarla 1 Ekim 2023-1 Mayıs 2024 tarihleri arasında 45 deney grubu ile 45 kontrol grubu olmak üzere toplam 90 anne ile yapıldı. Araştırmada Kişisel Tanıtım Formu, Bireysel Bütünlük Duygusu Ölçeği ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği olmak üzere toplam üç veri toplama formu kullanıldı. Deney grubunda (n=45) olan annelere salutojenik bakım modeli uygulanırken kontrol grubundaki (n=45) annelere serviste uygulanan rutin ebelik bakımı verildi. Çalışmamıza katılım sağlayan annelerin yaş ortalaması 32,53±5,51 bulundu. Deney ve kontrol grupları arasında COPE-Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme ön test puanları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (Deney grubu: 104,91±16,65; kontrol grubu: 106,62±11,06). Benzer şekilde son test puanları açısından da iki grup arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (Deney grubu: 106,82±19,18; kontrol grubu: 106.84±10,85). Deney ve kontrol grupları arasında Bireysel Bütünlük Duygusu Ölçeği ön test puanları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (Deney grubu: 51.44±8.80; kontrol grubu: 55.73±11.29). Benzer şekilde son test puanları açısından da iki grup arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (Deney grubu: 52.58±9.75; kontrol grubu: 55.64±11.14). Deney ve kontrol grupları arasında, bireysel bütünlük ölçeği ön test puanları için bir değişim farklılık olduğu bulunmuştur. (P=0,048). Bu durumda kontrol grubunun puanlarının deney grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ancak deney ve kontrol grupları arasında, bireysel bütünlük ölçeği son test puanları için bir değişim farklılık olmadığı görülmüştür (P=0,168). Sonuç olarak bu araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre ateşli çocukları olan annelerin ateşe müdahale ederken ilaçla birlikte diğer uygulamaların yapılması konusunda her iki gruptada benzerlik (deney grubu: %80,5; kontrol grubu: 81,4) göstermesine rağmen ateşli çocuğa verilen ilaçların kiloya uygun olarak verilmesi gerektiği durumda her iki grupta da genellikle 1 ölçek verilmesi (deney grubu: %51,1; kontrol grubu: %53,3) ilaç uygulama konusunda bilgi eksikliklerinin mevcut olduğu görülmüştür. Ayrıca verilen Salutojenik Bakım Modeli müdahalesi sonucunda başa çıkma ölçek puanları ve bireysel bütünlük ölçek puanları üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Salutogenic Model-Based Care on Mothers of Children Suffering from Febrile Illness This study was designed as an experimental study with pre-test-post-test comparisons and control groups, in order to investigate the effects of salutogenic model-based care on the individual integrity and coping attitudes of mothers with febrile children. The research was conducted with 90 mothers, 45 in the experimental group and 45 in the control group, with children aged 0-5 years who were diagnosed with fever and admitted to the pediatric emergency department of Zeynep Kâmil Women and Children's Diseases Education and Research Hospital between October 1, 2023 and May 1, 2024. A total of three data collection forms were used in the research: Personal Introduction Form, Individual Integrity Sense Scale, and Coping Attitudes Assessment Scale. While the salutogenic care model was applied to the mothers in the experimental group (n=45), the routine midwifery care applied in the department was given to the mothers in the control group (n=45). The mean age of the mothers who participated in our study was found to be 32.53±5.51. No significant difference was found between the experimental and control groups in terms of COPE-Evaluation of Coping Attitudes pre-test scores (Experimental group: 104.91±16.65; control group: 106.62±11.06). Similarly, it was determined that there was no significant difference between the two groups in terms of post-test scores (Experimental group: 106.82±19.18; control group: 106.84±10.85). No significant difference was found between the experimental and control groups in terms of the Sense of Individual Integrity Scale pre-test scores (Experimental group: 51.44±8.80; control group: 55.73±11.29). Similarly, it was determined that there was no significant difference between the two groups in terms of post-test scores (Experimental group: 52.58±9.75; control group: 55.64±11.14). It was found that there was a change difference between the experimental and control groups for the pre-test scores of the individual integrity scale (P=0.048). In this case, it was seen that the scores of the control group were higher than the experimental group. However, it was seen that there was no change difference between the experimental and control groups for the post-test scores of the individual integrity scale (P=0.168). As a result, according to the findings obtained from this research data, although there was a similarity in both groups in terms of applying other applications together with medication when intervening in fever in mothers with febrile children (experimental group: 80.5%; control group: 81.4%), it was observed that there was a lack of knowledge about medication administration in cases where the medication given to the febrile child should be given according to weight, generally 1 dose was given in both groups (experimental group: 51.1%; control group: 53.3%). In addition, it was observed that the Salutogenic Care Model intervention given did not have an effect on coping scale scores and individual integrity scale scores.