Teknoloji ve karar verme tarzları: Z kuşağının teknoloji ürün kategorisinde karar verme tarzları üzerine bir inceleme
Technology and decision making styles: A study on generation Z's decision making styles in technology product category
  1. Tez No: 927364
  2. Yazar: ÖZGE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GRESİ SANJE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak Teorisi, Z Kuşağı, Teknoloji Ürünleri, Tüketici, Satın Alma Tarzları, Generation Theory, Generation Z, Technology Products, Consumer, Shopping Styles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Z kuşağının teknoloji ürün kategorisinde karar verme tarzlarını incelemek üzere yapılmıştır. Günümüz tüketiminde her ne kadar kendinden önceki X ve Y kuşağı aktif rol alsa da, yapılan araştırmalarda Z kuşağının küçük yaşlardan itibaren tüketime dahil olduğu görülmektedir. Bu kuşağın ebeveynleri ihtiyaçlarını çocuklarına göre belirlemektedir. Z kuşağını önceki kuşaklardan ayırt edici özellikleri vardır. Seçim yapma özgürlükleri ön plandadır. Bu da tüketimde söz sahibi olduklarını göstermektedir. Ayrıca bu kuşak teknolojiyle bütünleşmiş bir kuşaktır. Bu nedenle, Z kuşağı teknolojiden ayrı düşünülemez. Teknoloji ürün tüketimini inceleyerek bu kuşakla ilgili literatüre katkı sağlamak amacıyla; çalışmada, teknoloji ürün kategorisinde akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar satın alma özelinde karar verme tarzları ve arasındaki ilişkiler demografik özellikler de dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about different types of decision making of generation Z on technological product category. In recent consumption, although its previous generations X and Y are in more active roles, latest researches show that generation Z is inclusive in consumption starting from early ages. Parents of this generation determines their needs based on their children. Generation Z has characteristics which separates them from others. The freedom to make decision is on the front line. This shows that they lead consumption. On the other hand this generation is integrated with technology. So, they cannot be considered apart technology. With the aim to contribute to literatüre of this generation by examining technological product consumption; in this study, the way of decision making and the correlations in buying especially smart phones and laptops are examined.