Ön ergenlik dönemindeki normal gelişim gösteren çocukların kişilik özelliklerinin Bir İnsan Çiz Testiyle projektif değerlendirmesi
Projective evaluation of personality traits in normally developing pre-adolescent children using the Draw-A-Person Test
- Tez No: 927363
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dışavurumcu sanat terapisi, insan çiz testi, kişilik gelişimi, kişilik özellikleri, ön ergenlik, Expressive art therapy, Draw-a-Person Test, devolopment of personality, personality traits, pre-adolescence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın konusu çocukların resim çizme süreçleri üzerinedir. Araştırmanın amacı, çocukların çizimlerinin gelişim psikolojisi açısından incelenmesi ve çizimlerin çeşitli faktörler (yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi vb.) tarafından nasıl etkilendiğini anlamaktır. Bu bağlamda, çocukların çizimlerini yaparken detay seviyeleri ve çizimlerin kompozisyon özellikleri detaylı olarak incelenecektir. Araştırma, çocuk gelişimi ve sanat terapisi alanındaki literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 9-12 arasında değişen ön ergenlik dönemindeki 150 kız ve 150 erkek toplam 300 çocuk oluşturmaktadır. Bu çalışmada,“İnsan Çiz Testi”(Draw-a-Person Test) projektif bir değerlendirme aracı olarak kullanılmıştır. Ulusal ve uluslararası alanyazın incelendiğinde normal gelişim gösteren çocukların çoğunlukla aile algısı, öfke ve saldırganlık düzeyleri, bağlanma stilleri aile ve akran tutumları, tanılama yöntemleri ve sorunları üzerinde durulurken kişilik özelliklerini ortaya koymaya yönelik araştırmaların oldukça sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı, projektif değerlendirme araçlarından biri olan Bir İnsan Çiz Testinde kişilik gelişimini sembolize eden çizimlerin ön ergenlik döneminde olan çocukların kişisel gelişimini belirlemektir. cinsiyete bağlı olarak çizimlerde kompozisyon, detay kullanımı ve figür yerleşimi açısından anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Çocukların çizimleri, kişilik yapıları ve algısal eğilimleri hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is children's drawing processes. The aim of the study is to examine children's drawings in terms of developmental psychology and to understand how various factors (age, gender, education level, etc.) influence these drawings. In this context, the level of detail and compositional features of children's drawings will be examined in depth. The study aims to contribute to the literature in the fields of child development and art therapy. The study group consists of a total of 300 children, including 150 girls and 150 boys, aged between 9-12 years, in the pre-adolescence stage. The“Draw-a-Person Test”was used as a projective assessment tool in this study. A review of national and international literature reveals that while research on normally developing children often focuses on aspects such as family perception, levels of anger and aggression, attachment styles, family and peer attitudes, and diagnostic methods, studies specifically aimed at identifying personality traits remain quite limited. Based on this observation, the purpose of this study is to determine the personal development of pre-adolescent children through the symbolic representations in their drawings using the Draw-a- Person Test, a projective assessment tool. The findings indicate significant differences in composition, use of details, and figure placement in drawings based on gender. Children's drawings provide important clues about their personality structures and perceptual tendencies.