Yeni siyano grupları içeren yarıiletken küçük molekülve polimerlerin organik güneş pillerinde kullanılması
Use of cyano containing semiconducting small moleculesand polymers in organic solar cells
  1. Tez No: 927373
  2. Yazar: SİNEM NİLİSAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük moleküllü güneş pilleri, polimer güneş pilleri ve üçlü karışım güneş pilleri, Small molecule solar cells, polymer solar cells, ternary blends solar cells
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son zamanlarda organik güneş pillerinde fulleren olmayan akseptörlerin kullanımı oldukça popüler hale gelmiştir. İçiçe geçmiş bir ağ yaklaşımı ile oluşturulan donor ve akseptör karışımı, organik güneş pilinin aktif katmanını oluşturur. Bu donor ve akseptör karışımına bir bileşen daha eklendiğinde üçlü (ternary) karışım elde edilir. Literatürde, aktif tabakada üçlü karışımlar kullanıldığında yüksek verimlilik ve stabiliteye sahip organik güneş pillerinin elde edilebileceği gösterilmiştir. Bu yüksek lisans tezinde, aktif katmana siyano grupları içeren iki farklı molekül ve bir polimer üçüncü bileşen olarak eklenerek tersine çevrilmiş yapıda organik güneş pilleri hazırlanmış ve karakterize edilmiştir. Aktif tabakaya küçük molekül ve polimer ilave edildiğinde, küçük molekül ve polimer içermeyen referans güneş pillerine göre organik güneş pillerinin verimliliğinin arttığı görülmüş ve verimlilik artışının bilimsel nedenleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the use of non-fullerene acceptors in organic solar cells is highly popular. Donor acceptor blends with interpenetrating networks approach forms the active layer of an organic solar cell. When one more component is added to this donor and acceptor mixture, a ternary blend is obtained. In the literature, it has been shown that organic solar cells with high efficiency and stability can be obtained when ternary blends are employed in the active layer. In this master's thesis, two different molecules containing cyano groups and a polymer were added into the active layer, and organic solar cells were fabricated and characterized. It has been observed that the efficiency of organic solar cells increases when the small molecules and polymer are added to the active layer compared to reference solar cells that do not contain small molecules and polymer, and the scientific reasons for the increase in efficiency have been examined.