Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini etkileyen kriterlerin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ile analizi
Analysis of variables affecting the quality of life of hemodialysis patients using the Analytic Hierarchy Process (AHS)
- Tez No: 927378
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Yaşam Kalitesi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS), Aile Desteği, Sosyal Yardım, Hemodialysis, Quality of Life, Analytic Hierarchy Process (AHS), Family Support, Social Assistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu yüksek lisans tezi, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini etkileyen faktörleri Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanarak analiz etmektedir. Çalışmada, yaşam kalitesine etki eden temel karar kriterleri olarak çalışma hayatı, beslenme, sosyal aktivite ve cinsel yaşam belirlenmiş; bu kriterler uzman desteği, aile desteği ve sosyal yardım olmak üzere üç ana kategori altında değerlendirilmiştir. AHS yöntemi, bu faktörlerin sistematik bir şekilde sıralanmasını sağlayarak, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini en fazla etkileyen belirleyicilerin kapsamlı bir şekilde analiz edilmesine olanak tanımaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik öneriler sunulmaktadır. Bu öneriler, hastaların günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmelerini kolaylaştıracak uygulamalar, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve bireysel refahın artırılmasına yönelik stratejileri içermektedir. Çalışmanın sonuçları, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik somut çözüm önerileri geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis analyzes the factors affecting the quality of life of hemodialysis patients using the Analytic Hierarchy Process (AHS) method. The primary decision criteria influencing quality of life were identified as work life, nutrition, social activity, and sexual life. These criteria were evaluated under three main categories: professional support, family support, and social assistance. The AHS method facilitates the systematic ranking of these factors, enabling a comprehensive analysis of the most critical determinants affecting the quality of life of hemodialysis patients. Based on the findings, recommendations are provided to improve the quality of life of hemodialysis patients. These recommendations include strategies to facilitate patients' ability to maintain daily activities, strengthen social support mechanisms, and enhance individual well-being. The study aims to contribute to the development of concrete solutions to improve the quality of life of hemodialysis patients.