Dijital ebeveynlik tutumunun dijital oyun bağımlılığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of digital parenting attitudes on digital game addiction
  1. Tez No: 927470
  2. Yazar: HANDAN KABADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖZTÜRK EYİMAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dijital Ebeveynlik Tutumu, Dijital Oyun Bağımlılığı, Ortaokul, Öğrenci, Addiction, Digital Parenting Attitude, Digital Game Addiction, Secondary School, Student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Dijital Ebeveynlik Tutumunun Dijital Oyun Bağımlılığına Etkisinin İncelenmesi Dijital oyunlar günümüzde çocukların eğlence kaynaklarından biri haline gelmiştir. Ebeveynlerin çocuklarının oyun sürelerini dengeleme, içerik seçimi ve dijital etkileşimi yönetme konusundaki yaklaşımları çocukların dijital oyun oynama alışkanlıklarını şekillendirir. Çocukların dijital teknolojiyi etkili kullanımlarının düzenlenmesinde ebeveyn tutumlarının önemi büyüktür. Bu araştırma dijital ebeveynlik tutumunun ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığına etkisinin incelenmesi amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma Ankara İli Mamak İlçesi'nde bulunan bir ortaokulda yürütülmüştür. Araştırma verileri Aralık 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın evrenini ortaokulda okuyan 1511 öğrenci ve 1511 ebeveyni oluşturmuştur. Evreni bilinen durumlarda örneklem formülüne göre en az 306 öğrenci ve 306 ebeveyni örnekleme alınmıştır. Örneklem seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”“Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği”ve“Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayılar, yüzdelikler, ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplarda t Testi, Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Analizi, Mann Whitney U Analizi, Kruskall Wallis Analizi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Tez çalışmasının yapılabilmesi için etik kurul izni, kurum izni, öğrencilerden sözlü, ebeveynlerden hem kendilerinin hem de çocuklarının çalışmaya katılabilmeleri için yazılı onam alınmıştır. Öğrencilerin %29,1'i 12 yaşındadır, %63,1'i kızdır, %27,1'i 5. sınıf öğrencisidir ve %63,1'inin kendine ait bilgisayar/tableti yoktur. Öğrencilerin %83'ü dijital oyun oynamaktadır ve %24,8'i günlük ortalama bir saat dijital oyun oynamaktadır. Ebeveynlerin %67,6'sı kadın, %38,9'u 35-39 yaş aralığında ve %86,6'sı çekirdek ailede yaşamaktadır. Ebeveynlerin %33'ü dijital oyun oynamaktadır. Ebeveynlerin“Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği”puan ortalamaları 46,97±6,27'dir. Öğrencilerin“Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”puan ortalamaları 59,42±19,39'dur. Öğrenciler dijital oyun bağımlılığı seviyelerine göre değerlendirildiğinde; öğrencilerin %14,4'ünün“bağımlı”, %2,6'sının“yüksek düzey bağımlı”, %54,9'unun“riskli”grupta oldukları saptanmıştır. Çocukların dijital oyun oynamak için okula devamsızlık yapma durumuna göre Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği toplam puan ortalaması farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak dijital ebeveynlik tutumu ile dijital oyun bağımlılığı ölçeği arasındaki anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak çocukların çoğunluğunun dijital oyun bağmlılığı konusunda riskli oldukları belirlenmiştir. Araştırma bulguları sonucunda ebeveynler ile iş birliği yapılarak çocukların sağlıklı dijital oyun oynama davranışı sürdürebilmeleri için girişimler planlanması, çocuklarda dijital oyun bağımlılığının önlenmesi için koruyucu ve önleyici eğitimler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Effect of Digital Parenting Attitudes on Digital Game Addiction Digital games have become one of the sources of entertainment for children today. Parents' approaches to balancing their children's play time, content selection and managing digital interaction shape children's digital game playing habits. Parents' attitudes are of great importance in regulating children's effective use of digital technology. This study was conducted as a cross-sectional study to examine the effect of digital parenting attitudes on digital game addiction in secondary school students. The research was conducted in a secondary school in Mamak District of Ankara Province. The research data were collected between December 2023 and February 2024. The universe of the research consisted of 1511 students and 1511 parents studying in secondary school. In cases where the universe was known, at least 306 students and 306 parents were included in the sample according to the sampling formula. Stratified sampling method was used in sample selection. In order to collect the data,“Personal Information Form”,“Digital Parenting Attitude Scale”and“Digital Game Addiction Scale for Children”were used. The data were analyzed in a computer environment. In the evaluation of the data, numbers, percentages, mean, standard deviation, Independent Groups t Test, Variance Analysis, Pearson Correlation Analysis, Mann Whitney U Analysis, Kruskall Wallis Analysis and Spearman Correlation Analysis were used. In order to conduct the thesis study, ethics committee permission, institutional permission, verbal consent from the students, and written consent from the parents for both themselves and their children to participate in the study were obtained. According to the research, 29.1% of the children are 12 years old, 63.1% are girls, 27.1% are 5th grade students, and 63.1% do not have their own computer/tablet. 83% of the children play digital games and 24.8% play digital games for an average of one hour per day. According to the research 67.6% of the parents are female, 38.9% are between the ages of 35-39, and 86.6% live in a nuclear family. 33% of the parents play digital games. The average score of the parents on the“Digital Parenting Attitude Scale”is 46.97±6.27. The average score of the children on the“Digital Game Addiction Scale for Children”is 59.42±19.39. When the students are evaluated according to their digital game addiction levels; It was determined that 14.4% of the students were“addicted”, 2.6% were“highly addicted”and 54.9% were in the“at-risk”group. The difference in the total mean score of the Digital Game Addiction Scale for Children according to the children's absenteeism from school to play digital games was found to be statistically significant (p0.05). As a result, no significant relationship was found between digital parenting attitude and digital game addiction scale, but it was determined that the majority of children are at risk for digital game addiction. As a result of the research findings, it is recommended that initiatives be planned in cooperation with parents so that children can maintain healthy digital game playing behavior, and that protective and preventive training be provided to prevent digital game addiction in children.