Artırılmış gerçeklik uygulamalarının akademik başarı ve kavram yanılgılarına etkisi; Üreme konusu örneği
The effect of augmented reality applications on academic achievement and misconceptuals; Example of reproduction
  1. Tez No: 927517
  2. Yazar: MERVE TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, üreme sistemi ve organları, fen eğitimi, akademik başarı, kavram yanılgıları, augmented reality, reproductive system and organs, science education, academic achievement, conceptual misunderstandings
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programı'nın“Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesinde artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisinin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına ve kavram yanılgılarına etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki özel bir okulda, her biri 15 öğrenciden oluşan deney ve kontrol gruplarıyla toplam 30 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama, dört hafta boyunca toplam 20 ders saatinde yapılmıştır. Araştırmada, ön test-son test yöntemiyle nicel veri toplanmış; akademik başarı testi, AG uygulamaları tutum ölçeği ve dijital teknoloji tutum ölçeği uygulanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Sonuçlar, AG destekli eğitimin deney grubunda akademik başarıyı anlamlı düzeyde artırdığını ortaya koymuştur. Dijital teknolojiye yönelik tutumlarda anlamlı bir fark tespit edilmemiş, ancak deney grubunda küçük bir artış gözlemlenmiştir. Ayrıca, deney grubunda kavram yanılgılarının kontrol grubuna göre daha az olduğu belirlenmiştir. Özellikle üreme, bitkilerde üreme çeşitleri ve hayvanların büyüme-gelişme süreçlerine dair doğru bilgi oranı artmıştır. Bu bulgular, artırılmış gerçeklik uygulamalarının kavram yanılgılarını azaltmada etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract This study explored how use of augmented reality (AR) technology on the academic performance and misconceptions of 7th-grade students in the“Reproduction, Growth, and Development in Living Organisms”unit, as outlined in the 2018 science curriculum. Conducted during the 2023-2024 academic year at a private school in Ankara, the research involved 30 students, equally divided into an experimental group and a control group, each comprising 15 participants. The intervention spanned four weeks, totaling 20 lesson hours. Data collection employed a mixed-methods approach. Quantitative data were gathered through a pre-test and post-test design, utilizing an academic achievement test, an attitude scale for AR applications, and a digital technology attitude scale. Qualitative insights were obtained through semi-structured interviews, which were analyzed using content analysis techniques.The results revealed a statistically significant improvement in the academic performance of the experimental group exposed to AR-supported lessons. While attitudes toward digital technology showed no significant change, a minor positive shift was observed in the experimental group. Moreover, misconceptions were notably reduced among students in the experimental group compared to those in the control group. This was particularly evident in areas such as reproduction, the methods of reproduction in plants, and the growth and development stages of animals. The findings suggest that AR technology can play a valuable role in addressing and minimizing misconceptions in science education.