Geri Dön

Swap işlemleri ve Türkiye'deki uygulaması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 92754
  2. Yazar: HÜMEYRA PİRİNÇCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET AKSÖYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112

Özet

ÖZET Swap iki yada daha fazla taraf arasında faiz, döviz yada her ikisinin birden değişimini içeren finansal bir işlem olarak ifade edilebilir. Para Swap'ı teknik olarak 1960'larda İngiltere'de ortaya çıkmakla birlikte asıl gelişme Dünya Bankasının 1981 Ağustos ayından, 1983 yılı sonuna kadar devam eden bir dizi para swap'i programı ile başlamıştır. Bilinen ilk faiz swap'i anlaşması ise 1981 yılında gerçekleşmiştir. Faiz swapları ilk başlarda büyük itirazlarla karşılanmış fakat daha sonra hızlı bir gelişme göstererek toplam swap piyasasının yarısından fazla bir hacime ulaşmıştır. Dünyanın her yerinde şirketler, tasarruf ve emekli sandıkları, sigorta şirketleri, devlet kuruluşları, yerel yönetimler, uluslararası teşkilatlar ve devletler genelde son kullanıcı olarak swap piyasasına katılırken, bankalar son kullanıcı olarak katılmanın yanısıra özellikle aracı olarak swap piyasasında yer almaktadır. Son kullanıcıların ve aracıların swap piyasasına başlıca katılma nedenleri ise döviz kuru ve faiz oranı riskinden korunmak, düşük maliyetli finansman sağlamak, aktif ve pasif mevcutlarının yönetimi, borç yapısının değiştirilebilmesi, arbitraj, likidite yönetimi, farklı piyasalara girebilme ve ticarettir. Swapların uluslararası piyasalarda çok çeşitli türleri mevcuttur. Bunları faiz swaplan, döviz swaplan,varlık swaplan,mal swaplan olarak başlıca dört gruba ayırabiliriz. Diğer swap türleri ise döviz ve faiz swaplannin değişik varyasyonlarından yada bileşimlerinden oluşmaktadır. Swap işlemleri hernekadar riskten kaçınmak amacıyla geliştirilen finansal araçlar olsa da bazen kaçırılması düşünülen riskten kaçınılamadığı gibi başka risklerin de nedenini oluşturabilmektedir. Swap işlemlerinden kaynaklanabilecek riskleri; kredi riski, pozisyon riski, dokümantasyon riski olarak sıralayabiliriz. Türkiye'de swap piyasası henüz oluşturulmamış olup ancak bankalarda sınırlı sayıda işlem yapılmaktadır. Türkiye'de swap işlemlerinin yeterince gelişmemiş olmasının başlıca.nedenleri; Yöneticilerin riske bakış açı-lan, yasal düzenlemelerin yetersiz oluşu, ekonomik istikrarsızlık, bilgi ve deneyim eksikliği, muhasebeleştirme standartlarının henüz oluşturulamamış olması ve vergi sorunları olarak sıralanabilir.

Özet (Çeviri)

SUMMARY Swap can be defined as a financial process which includes exchange of currency or interest rate or both of them between two sides or more than two sides or more than two sides. Currency swaps firstly used in 1960 in England but real improve- ment began by series of World Bank between 1981 and 1983. The first known interest rate swap agreement was made in 1981. At the beginning there were many/ejections for interest rate swaps but after sometimes, interest rate swaps have improved very fastly and reached to more than half of the capacity of the all swap market. In every place on the world the last users in the swap markets can be firms, insurance firms, international firms, government institutions, local government and other organizations. Banks can enter into swap markets either as last users or as mediators. The reasons and advantages of last users and mediators to enter swap markets are being protected from the risks of currency and interest rate (hedging), borrowing in the form that is cheapest, changing the characteristics of the borrowing to one that meets their specific needs, managing assets and liabilities, arbitrage, management of liquidity, trade and entering new markets which they can not enter directly. In international markets, there are many different kinds of swaps transactions. We can define them mainly in four groups. They are currency swaps, interest rate swaps, assets swaps and commondity swaps. Other swap kinds are mostly produced frm different variations of currency and interest rate swaps. Swap transactions are used for hedging. However they can also cause new risks instead of hedging. Risks which can be caused by swap transactions are credit risks, documantation risks and position risks. Although swap market have not been formed in Turkey yet, in banks swap transactins are made in small numbers. The reasons of why swap transactions have not improved in Turkey yet are poor laws about thesubject, instability of economy, lack of information and experience, lack of accountment standarts and tax problems.

Benzer Tezler

  1. Vadeli piyasalar ve Türkiye uygulaması

    Futurest markets and Türkiye application

    İLHAN AĞUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    İşletmeSakarya Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHARREM ÖZDEMİR

  2. Opsiyon işlemleri, döviz opsiyonları ve TRL/döviz opsiyonları fiyatlama ve risk yönetiminde uygulamaya yönelik model önerisi

    Option transactions, currency options and a practical model for pricing and risk management of TRL/FX options

    MUSTAFA DOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. MEHMET BOLAK

  3. Bankacılık sektöründe kredi riski ve kredi türevleri: Ampirik bir uygulama

    Credit risk and credit derivatives in the banking sector: An empirical application

    SERDAR ÖZGÜR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    BankacılıkHacettepe Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMRA KARACAER

  4. Uluslararası işletmelerde döviz kuru riski ve bu riskin yok edilmesi için uygulanan teknikler: Bir uygulama

    The risk of foreign exchange in internatıonal corporations and the techniques against to this risk: An application

    REVA YAVRUTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    EkonomiDokuz Eylül Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    PROF. DR. ÖCAL USTA

  5. Swap işlemleri ve Türkiye'deki uygulamaları

    Başlık çevirisi yok

    GÜVEN SAYILGAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    İşletmeAnkara Üniversitesi

    PROF. DR. YÜKSEL KOÇ YALKIN