Tıp Fakültesi öğrencilerinin küresel sosyal sorumluluk düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından analizi: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi örneği
Analysis of global social responsibility levels of faculty of medicine students across various variables: The case of Ankara University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 927552
  2. Yazar: ŞENGÜL ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, küresel sosyal sorumluluk, sorumluluk, sosyal sorumluluk, tıp eğitimi, Globalization, global social responsibility, responsibility, social responsibility, medical education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezin amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin küresel sosyal sorumluluk düzeylerini belirlemek ve küresel sosyal sorumluluk düzeyini çeşitli değişkenler açısından analiz etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenimlerine devam eden 1203 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için sosyodemografik bilgi formu ve küresel sosyal sorumluluk ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama) ve nonparametrik testlerden Mann-Whitney U test ile Kruskal-Wallis test kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, öğrencilerin küresel sosyal sorumluluk puan ortalamalarının en yüksek ekolojik sorumluluk, en düşük ulusal sorumluluk puanlarında olduğu görülmüştür. Cinsiyet, dönem, yurtta yaşama, ekonomik durum, ailenin yaşadığı yer, anne eğitim durumu, öğrencilerin uzun süreli yaşadığı yer, öğrenci topluluklarına ve sivil toplum kuruluşlarına üyelik, sosyal sorumluluk projesinde görev alma, topluma hizmet dersi alma ile Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takip etme durumu ile küresel sosyal sorumluluk düzeyi arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırma sonuçlarının küresel sosyal sorumlulukla ilgili olarak tıp eğitimi programları planlanırken yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the global social responsibility levels of medical school students and to analyze the global social responsibility level in terms of various variables. The study group of the research consisted of 1203 students who continue their education at Ankara University Faculty of Medicine in the 2023-2024 academic year. Sociodemographic information form and global social responsibility scale were used to collect data in the study. Descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic mean) and nonparametric tests such as Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test were used in the analysis of the data. As a result of the data analysis, it was found that the students had the highest average global social responsibility scores in ecological responsibility and the lowest in national responsibility. Significant differences were found in global social responsibility levels based on gender, academic year, living in a dormitory, economic status, the location of the family residence, mother's education level, the place where students have lived for an extended period, membership in student organizations and non-governmental organizations, participation in social responsibility projects, taking community service courses, and following developments in Turkey and the world. It is thought that the results of the research will guide the planning of medical education programs regarding global social responsibility.