Deneysel siyatik sinir yaralanmasında düşük seviyeli lazer uygulamasının etkileri
Effect of low level laser application in experimental sciatic nerve injury
- Tez No: 927575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Düşük Seviyeli Lazer Uygulaması, EMG, Rat, Siyatik Fonksiyon İndeksi, Siyatik sinir, Low Level Laser Application, EMG, Rat, Sciatic Function Index, Sciatic nerve
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, ratlarda deneysel olarak oluşturulan siyatik sinir ezilme hasarında düşük seviyeli lazer uygulamalarının (660 nm, 800 nm, 905 nm ve 970 nm) tedavi etkinliğini değerlendirmek ve optimal lazer dalga boyunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Siyatik sinir yaralanmaları, iatrojenik hasarlar, travma ve diğer etiyolojilere bağlı olarak ortaya çıkabilmekte ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu tür yaralanmaların tedavisinde lazerin antiinflamatuar etkisi, ağrıyı azaltıcı ve iyileştirici potansiyeli araştırılmıştır. Çalışmada, siyatik sinir ezilme hasarı oluşturulan 40 rat rastgele beş gruba ayrılmıştır. Dört gruba 21 gün boyunca farklı dalga boylarında lazer tedavisi uygulanmış, bir gruba ise herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. İyileşme süreci, siyatik fonksiyon indeksi (SFİ) ölçümleri, elektrofizyolojik testler, histopatolojik ve immunohistokimyasal analizlerle değerlendirilmiştir. Sonuçlar, lazer tedavisi uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla iyileşmenin hızlandığını göstermiştir. Özellikle 800 nm dalga boyunda lazer tedavisi, motor sinir iletim hızı, distal latans ve amplitüd değerlerinde anlamlı iyileşme sağlamıştır. Histopatolojik analizler, bu grupta akson ve miyelin dejenerasyonunun azaldığını, immunohistokimyasal analizler ise NF200 ve S100 biyobelirteçlerinin ekspresyon seviyelerinin miyelinizasyonu ve sinir rejenerasyonunu desteklediğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, düşük seviyeli lazer uygulamasının siyatik sinir yaralanmalarında etkili bir tedavi yöntemi olduğunu desteklemektedir. Özellikle 800 nm dalga boyunun, sinir yenilenmesini ve antiinflamatuar etkileri artırdığı belirlenmiştir. Ancak lazer tedavisinin optimal parametrelerinin netleştirilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the therapeutic efficacy of low-level laser applications (660 nm, 800 nm, 905 nm, and 970 nm) in an experimental sciatic nerve crush injury model in rats and to determine the optimal laser wavelength. Sciatic nerve injuries, caused by iatrogenic damage, trauma, or other etiologies, significantly impact the quality of life. Laser therapy has been investigated for its anti-inflammatory, pain-relieving, and healing properties in the treatment of such injuries. In this study, 40 rats with induced sciatic nerve crush injury were randomly divided into five groups. Four groups received laser therapy at different wavelengths for 21 days, while one group did not receive any treatment. Recovery was assessed through sciatic functional index (SFI) measurements, electrophysiological tests, histopathological, and immunohistochemical analyses. The results demonstrated accelerated recovery in laser-treated groups compared to the control group. Laser therapy at a wavelength of 800 nm significantly improved motor nerve conduction velocity, distal latency, and amplitude values. Histopathological analyses revealed reduced axonal and myelin degeneration in this group. Immunohistochemical analyses showed that NF200 and S100 biomarkers were expressed at higher levels, supporting myelination and nerve regeneration. These findings support the effectiveness of low-level laser therapy in treating sciatic nerve injuries. The 800 nm wavelength, in particular, was shown to enhance nerve regeneration and exhibit anti-inflammatory effects. However, further research is needed to determine the optimal parameters for laser therapy.