Sağlık eğitimi alan öğrencilerin tamamlayıcı sağlık sigortası algılarının değerlendirilmesi: Bir vakıf üniversitesi örneği
Evaluation of complementary health insurance perceptions of students receiving health education: An example of a foundation university
  1. Tez No: 927606
  2. Yazar: ESMA ODABAŞI KARGIN
  3. Danışmanlar: DR. YUSUF BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sigortacılık, Health Care Management, Healthcare Management, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sigortası, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Özel Sağlık Hizmetleri, Sağlık Sistemi, Health Insurance, Complementary Health Insurance, Private Health Services, Health System
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin sağlık sigortalarına bakış açılarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışmada tamamlayıcı sağlık sigortasının bireyler açısından sağladığı avantajları ve olası dezavantajları görüşler doğrultusunda analiz etmektedir. Bu araştırmada, kişilerin tamamlayıcı sağlık sigortalarına olan algısı ölçülerek değerlendirilme yapılmıştır. Araştırma için İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim alan 391 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket sosyo-demografik özellikler, sağlık düzeyleri ve harcamaları, sağlık sigorta bilgileri ve tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında görüşlerin değerlendirildiği 32 sorudan oluşmaktadır. Normal dağılım varsayımı altında değişkenlere göre grup puanlarının farklılaşma durumu incelenirken iki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi, üç ve üzeri grup karşılaştırmalarında ANOVA testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda tamamlayıcı sağlık sigortasının, özellikle özel sağlık hizmetlerine erişimi artırdığı ve sağlık hizmetleri üzerindeki yükü hafiflettiği görülmüştür. Ancak, daha önce bu sigorta hizmetini almayanlar ve kalabalık ailelerin yeterince faydalanamaması gibi sonuçlar da ortaya çıkmıştır. Sağlık sigortası bireylerin sağlık harcamalarını azaltmada etkindir ancak sağlık harcamalarının genel olarak arttığı bir ortamda, bireylerin mali yükü tamamen ortadan kalkmamaktadır. Sonuç olarak, tamamlayıcı sağlık sigortasının, sağlık sistemine önemli katkılar sağlamakla birlikte, bireylerin eşit fırsatlara sahip olmamasını ve erişim sorunlarına da dikkat edilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sigorta kapsamının genişletilmesi ve daha fazla düzenleme yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the perspectives of students studying in the field of health on health insurance. The study analyzes the advantages and possible disadvantages of complementary health insurance for individuals in line with their opinions. In this study, the perception of individuals towards complementary health insurance was measured and evaluated. For the study, a questionnaire was applied to 391 students studying at the Faculty of Health Sciences of a foundation university in Istanbul. The questionnaire consists of 32 questions about socio-demographic characteristics, health levels and expenditures, health insurance information and opinions about complementary health insurance. Under the assumption of normal distribution, independent sample t test was used for two group comparisons and ANOVA test was used for three or more group comparisons. As a result of the analysis, it was observed that complementary health insurance increases access to private health services and eases the burden on health services. However, there were also results such as those who had not received this insurance service before and large families not benefiting sufficiently. Health insurance is effective in reducing individuals' health expenditures, but in an environment where health expenditures are generally increasing, the financial burden of individuals is not completely eliminated. In conclusion, while complementary health insurance makes important contributions to the health system, it is also important to pay attention to unequal opportunities and access issues. Therefore, it is emphasized that the insurance coverage should be expanded and more regulations should be made.