Servikotorasik transpediküler serbest el stabilizasyon tekniği ve 3B baski ile güvenilirlik testi
Cervicothoracic transpedicular free hand stabilization technique and reliability testing wiht 3D printing
- Tez No: 927691
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VOLKAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: 3b baskı, servikal vida, torakal vida, vida doğruluğu, serbest el tekniği, 3D printing, cervical screw, thoracic screw, screw accuracy, freehand technique
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Omurgada instabilite durumunda cerrahi tedavi olarak uygulanan stabilizasyon ameliyatlarında günümüzde en sık transpediküler vida yerleştirme teknikleri tercih edilir. Cerrahi sırasında ve sonrasında komplikasyonları önleyebilmek için ayrıntılı bir anatomi bilgisi, iyi bir teknik ve doğru kurgu gerekir. Bu çalışmanın amacı C3-T4 arası serbest el transpediküler vida yerleştirme tekniği üretmek ve bu tekniğin geçerliliğini ve güvenilirliğini 3B baskı ile üretilen modellerde araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Herhangi bir sebeple hastaneye başvuran ve C3-T4 arası BT görüntülemesi olan 300 kişi üzerinde pedikül genişliği, vida uzunluğu, giriş noktası, vida transvers açısı, lamina pedikül açısı, vida spinöz açısı ölçüldü. Bu değerler ile geliştirilen serbest el transpediküler vida yerleştime tekniği BT görüntüsünden dönüştürülen 3B model üzerinde beyin ve sinir cerrahisi asistan ve uzman doktorları tarafından denendi. Bulgular: Çalışmaya 199 erkek ve 101 kadın hasta dahil edildi. Ortalama yaş 38 idi. Ortalama ölçümlerde pedikül genişliği servikalde 4,5-6,7 mm, torakalde 5,2-8,0 mm; vida uzunluğu servikalde 28,9-30,5 mm, torakalde 29,4-32,4 mm; transvers açı servikalde 39-42°, torakalde 12-37°; lamina pedikül açısı servikalde 82-90°, torakalde 83-94°; vida spinöz açısı servikalde 131-136°, torakalde 130-139° arası bulundu. Katılımcıların vida doğruluğu servikalde Lee tekniği ile %68-81 arası, yeni teknik ile %75-84 arası; torakalde Hyun tekniği ile %29-81 arası yeni teknik ile %31-88 arası başarı gösterdiler. Sonuç: Geliştirdiğimiz serbest el transpediküler vida yerleştirme tekniği daha önce tanımlanan teknikler ile kıyaslandığında 3B model üzerinde benzer başarı oranına sahiptir. İntraoperatif görüntüleme yapılamadığı veya görüntülemenin yardımcı olamadığı durumlarda yeni geliştirilen serbest el transpediküler vida yerleştirme tekniği kullanılabilir. Üretim kolaylığı ve maliyeti sayesinde 3B baskı ile elde edilen eğitim modelleri diğer ticari ürünler ve kadavra yerine tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In cases of instability in the spine, the most frequently preferred methods are transpedicular screw placement in stabilization surgeries performed with surgical treatment. In order to prevent complications during and after surgery, detailed anatomy knowledge, good technique and correct planning are required. The aim of this study is to produce a free-hand transpedicular screw placement technique between C3-T4 and to investigate the validity and reliability of this technique in models produced with 3D printing. Material and method: Pedicle width, screw length, entry point, screw transverse angle, lamina pedicle angle, screw spinous angle were measured on 300 people who applied to the hospital for any reason and had CT imaging between C3-T4. The free-hand transpedicular screw placement technique developed with these values was tested on the 3D model converted from the CT image by neurosurgery residents and specialists. Results: 199 male and 101 female patients were included in the study. The average age was 38. In the average measurements, pedicle width was 4.5-6.7 mm in the cervical and 5.2-8.0 mm in the thoracic; screw length was 28.9-30.5 mm in the cervical and 29.4-32.4 mm in the thoracic; transverse angle was 39-42 degrees in the cervical and 12-37 degrees in the thoracic; lamina pedicle angle was 82-90 degrees in the cervical and 83-94 degrees in the thoracic; screw spinous angle was 131-136 degrees in the cervical and 130-139 degrees in the thoracic. The screw accuracy of the participants was 68-81% with the Lee technique in the cervical and 75-84% with the new technique; and 29-81% with the Hyun technique in the thoracic and 31-88% with the new technique. Conclusion: The free-hand transpedicular screw placement technique we developed has a similar success rate on 3D models when compared to previously described techniques. In cases where intraoperative imaging is not possible or imaging is not helpful, the newly developed free-hand transpedicular screw placement technique can be used. Due to the ease of production and cost, training models obtained with 3D printing can be preferred over other commercial products and cadavers.