Varis kanama nedeniyle acil servise başvuran hastaların klinik sonuçlarının tahmin edilmesinde AIMS65, Rockall, Glasgow-Blatchford skorlarının karşılaştırılması
Comparison of AIMS65, Rockall, and Glasgow-Blatchford scores in predicting clinical outcomes of patients admitted to the emergency department with variceal bleeding
- Tez No: 927696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER İRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal kanama, özofagus varisi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve amaç: Üst gastrointestinal sistem kanamalı hastaların yönetimine ilişkin son Amerikan Gastroenteroloji Koleji (AGA) uygulama kılavuzları, hastaları daha yüksek ve daha düşük risk kategorilerine ayırmak için risk değerlendirmesi yapılmasının endoskopi zamanlaması, taburculuk zamanı ve yoğun bakım ihtiyacı gibi ilk kararlarda yardımcı olabileceğini önermektedir. Bu çalışmadaki amacımız sıklıkla kullanılan AİMS65, Rockall ve Glasgow-Blatchford skorlama sistemlerinin acil servise başvuran varis nedenli üst gastrointestinal sistem kanamalarında hospitalizasyon, tekrar kanama olasılığı, kan transfüzyon ihtiyacı ile mortalite olasılıklarını tahmin etmedeki başarısını kendi hastalarımızda ölçerek bu skorlama sistemlerinin pratikte güvenli şekilde kullanımını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The latest practice guidelines of the American College of Gastroenterology (AGA) for the management of upper gastrointestinal bleeding recommend risk stratification to classify patients into higher and lower risk categories, which may aid in initial decisions regarding the timing of endoscopy, discharge, and the need for intensive care. The aim of this study is to evaluate the ability of commonly used AIMS65, Rockall, and Glasgow-Blatchford scoring systems to predict hospitalization, risk of rebleeding, need for blood transfusion, and mortality in patients presenting to the emergency department with variceal upper gastrointestinal bleeding. By assessing the predictive accuracy of these scoring systems in our patient population, we aim to promote their safe and practical use in clinical practice.