Kadının modern eğitime ilk adımı: İnas Rüştiyeleri
The woman's first step into modern education: Inas rustiyes
- Tez No: 927755
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Eğitim tarihi, Kurumlar tarihi, Osmanlı tarihi, Türk eğitim tarihi, Educational history, Corporate history, Ottoman history, Turkish education history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi'nde modernleşmenin etkisi ile eğitim alanında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Usul-i cedide göre eğitim veren kurumları açılmaya başlanmıştır. Sultan Abdülmecit Dönemi'nde ilk erkek rüştiye mektebi 1847 yılında İstanbul'da açılmış olup daha sonra İstanbul dışında vilayet merkezlerinde ve taşrada açılmaya devam etmiştir. Bu bağlamda modernleşmesinin etkisi ile kadının toplumsal hayata ve eğitim hayatına girmesi önem arz etmiş ve erkek rüştiyelerinin ardından kızlar için de bir inas rüştiye mektebi açılmıştır. Kızlara sıbyan mekteplerinin üstünde eğitim verecek olan ilk inas rüştiyesi 6 Ocak 1859'da İstanbul Sultanahmet'te Cevri Usta (Kalfa) İnas Rüştiyesi adıyla açılmıştır. Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile yasal düzenleme yapılarak eğitim kurumları ve eğitim sistemi yapılandırılmıştır. Erkek ve inas rüştiyelerine ait hükümler nizamnamede detaylıca yer almıştır. Esasları belirlenen inas rüştiyelerinin sayıları artmaya başlamış ve 1874 yılında vilayetlerde inas rüştiyelerinin açılması kararı verilerek İstanbul dışında da mekteplerin açılması için girişimlerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı ise; kızların eğitime dâhil edilmesi amacıyla açılan inas rüştiyelerin; kuruluş amacını, önemini, öğrenci kabul şartlarını, öğretim kadrolarını, eğitim süresini, öğretim programlarını ve tarihi gelişimini, arşiv vesikaları, gazete ve salname gibi dönemin çeşitli yayın organları kullanılarak tarihi doküman incelemesi yöntemi ile ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
During the Tanzimat Period in the Ottoman Empire, important arrangements were made in the field of education with the effect of modernization. Institutions providing education according to the method of education began to be opened. During the reign of Sultan Abdulmecit II, the first male rustiye school was opened in Istanbul in 1847 and then continued to be opened in provincial centers and provinces outside Istanbul. In this context, with the impact of modernization, it was important for women to enter social life and education, and an inas rustiye school for girls was opened after the boys' rustiye schools. The first girls' secondary school, which was to provide education for girls above the common school, was opened on January 6, 1859 in Sultanahmet, Istanbul under the name Cevri Usta (Kalfa) Inas Rustiyesi. With the Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, educational institutions and the education system were structured through legal regulations. The provisions regarding boys' and girls' secondary schools were included in detail in the regulation. The number of inas rustiyes, the principles of which were determined, began to increase and in 1874, it was decided to open inas rustiyes in the provinces and attempts were made to open schools outside of Istanbul. The main purpose of this study is to reveal the purpose of establishment, importance, student admission requirements, teaching staff, education period, curricula and historical development of the inas rustiyes opened to include girls in education by using archival documents, newspapers and various publications of the period such as salname and salname with the historical document analysis method.