Ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between secondary school students' computational thinking skills and 21. century skills and digital literacy
- Tez No: 927923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl becerileri, bilgi işlemsel düşünme, dijital okuryazarlık, ortaokul öğrencileri, 21st Century Skills, Computational Thinking Skills, Digital Literacy, Secondary School Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Öğretim Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Gelişen ve değişim gösteren bilgi toplumunda insanlara yüklenen görevler ve beklentiler sürekli artmaktadır ve değişim göstermektedir. Böylelikle bireyler daha çok alanda bilgi sahibi olarak yaşamlarını kolaylaştırabilmek, değişen durumlara adapte olmak için yeni beceriler elde etme ve üst düzey becerilere sahip olma mecburiyeti hissetmiştir. 21. yüzyıl becerileri, dijital okuryazarlık becerisi ve bilgi işlemsel düşünme becerileri günümüz öğrencilerine kazandırılması gereken en önemli beceriler arasında yer almaktadır. Bilgi işlemsel düşünme becerilerinin, 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık becerisinin gelişmesine katkı sağladığı yönünde fikirler bulunsa da bu üç beceri seti arasındaki ilişkinin düzeyi belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Başka bir söylem ile ortaokul öğrencilerinin çalışmaya katılmasıyla ve ilişkisel tarama modeli ile yürütülen olan bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık becerisi arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığı, bilgi işlemsel düşünme becerilerinin 21. yüzyıl becerilerini ve dijital okuryazarlık becerisini ne kadar yordadığı incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği”,“21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”ve“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler elde edildikten sonra Pearson korelasyon katsayısı analizi, betimsel istatistikler ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular literatür ışığında yorumlanmıştır. Analiz sonucunda ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme, dijital okuryazarlık ölçeği alt boyutları ve 21. yüzyıl beceri düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda ortaokul öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri ile bilgi işlemsel düşünme ve dijital okuryazarlık becerileri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Duties and expectations burden with people in the developing and dynamic information society are constantly increasing and changing. Therefore, individuals felt obliged to acquire new high-level skills in more fields in daily life in order to make their lives easier through gaining knowledge. 21st century skills, digital literacy skills and computational thinking skills are the most essential ones among the skills that today's students need to acquire. Despite the fact that there are some arguments claiming that computational thinking skills make contribution to the development of 21st century skills, it remains unclear what kind of relationship these three skill sets have among themselves. To this aim; this study examines the relationship among secondary school students' computational thinking skills, 21st century skills and digital literacy skills. In other words, in this research conducted with the participation of secondary school students and carried out in a relational scanning model, it is examined whether there is a relationship between secondary school students' computational thinking skills, 21st century skills and digital literacy skills and to what extent computational thinking skills predict 21st century skills and digital literacy skills. In the study, the data obtained means of using“Computational Thinking Scale”,“21st Century Skills Scale”and“Digital Literacy Scale”were analysed in line with the analysis of descriptive statistics, Pearson Correlation Coefficient and Multiple Linear Regression. The data obtained were interpreted in the light of the literature. In the light of these data it is concluded that secondary school students' computational thinking skills, digital literacy scale sub-dimension skills and 21st century skills are high. It is also concluded that there is a positive and highly significant relationship between secondary school students' computational skills, 21st century skills and digital literacy skills.