Ardahan yöresi halk oyunları hareketlerinin benzerlik ve farklılıkları
Similarities and differences of Ardahan region folk dance movements
  1. Tez No: 927952
  2. Yazar: CANSEL TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KURTİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Halk Oyunları, Hareket, Figür, Müzik, Ritim, Ardahan, Folk Dances, Movement, Figure, Music, Rhythm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, Ardahan yöresine özgü bazı oyunlarının geleneksel icra ediliş biçimlerine göre kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırmada özellikle Şeker Oğlan, Sarı Seyran, Kasap Barı, Dümme, Gaçike ve Sallama oyunlarına odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı, bu oyunların tarihi kökenlerini, figürlerini, hareketlerini, müziklerini ve kullanılan enstrümanlarını inceleyerek, oyunlardaki benzerlik ve farklılıkları belirlemektir. Geleneksel olarak, bu oyunlar düğünler, bayramlar ve diğer kutlamalar sırasında oynanarak toplumsal bağları güçlendirmiştir. Her oyun, kendine özgü ritmik hareketler, dinamik yapılar ve belirgin karakteristik özellikler taşımaktadır. Davul ve zurna, bu oyunların müzikal temelini oluştururken, akordeon, koltuk davulu, tulum gibi ek enstrümanlar melodik zenginlik katmaktadır. Ardahan yöresi halk oyunları, Türkiye genelinde olduğu gibi, zamanla sahne performanslarına uyarlanmıştır. Halk oyunları toplulukları tarafından geliştirilen yeni koreografiler, farklı sahne düzenlemeleri ve müzik aletleri, bu oyunları modern sahnelemelerle zenginleştirmiştir. Ancak, bu süreçler, geleneksel oyun hareketlerinin ve formlarının diğer dans disiplinlerinden etkilenerek değişmesine neden olmuştur. Bu değişimlerin, kültürel yozlaşmaya yol açmadan, geleneksel yapıların korunması ve belgelenmesi açısından tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışma, geleneksel yapıların analizi ve ortaya konulmasıyla bu alanda yapılacak araştırmalara önemli bir kaynak sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the traditional performance styles of certain folk dances specific to the Ardahan region. The study focuses particularly on the dances of Şeker Oğlan, Sarı Seyran, Kasap Barı, Dümme, Gaçike, and Sallama. The aim of the research is to examine the historical origins, figures, movements, music, and instruments used in these dances to identify their similarities and differences. Traditionally, these dances were performed during weddings, festivals, and other celebrations, fostering social bonds within the community. Each dance is characterized by unique rhythmic movements, dynamic structures, and distinct stylistic features. While davul (drum) and zurna (reed instrument) form the musical foundation of these performances, additional instruments such as accordion, shoulder drum, and tulum (bagpipe) add melodic richness. Over time, like other regional folk dances in Turkey, Ardahan's folk dances have been adapted for stage performances. New choreographies, varied stage arrangements, and additional musical instruments introduced by folk dance ensembles have enriched these dances with modern staging techniques. However, this process has also led to changes in traditional movements and forms, influenced by other dance disciplines. Documenting these changes to preserve the traditional structures and prevent cultural erosion is of critical importance. This study aims to analyze and present the traditional forms of these dances, serving as a significant resource for future research in this field.