Kaynak yapısının işletme başarısına etkisinin perakende sektöründe değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of resource structure on business success in the retail sector
  1. Tez No: 928020
  2. Yazar: BUSE GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CRITIC, Duyarlılık Analizi, Finansal Performans, Firma Başarısı, Kaynak Yapısı, MOORA, NACE Kodu, TOPSIS, CRITIC, Financial Performance, Firm Success, MOORA, NACE Code, Resource Structure, Sensitivity Analysis, TOPSIS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
İşletmelerin kaynak yapısı firma başarısı ile doğrudan bağlantılı bir konudur. Kaynak yapısının ne olması gerektiği birçok faktöre bağlı olmakla birlikte faaliyette bulunulan sektör ve iş modeli de bunu belirleyen önemli faktörlerden biridir Dolayısıyla sektör veya işletmenin belirlemiş olduğu iş modeli kaynak yapısının analizinde önemlidir. Çalışmanın amacı; işletmelerin iş modeli ve sektöre bağlı en uygun kaynak yapısının finansal performansına etkisini Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ile incelemektir. Çalışmada kaynak yapısının analizi finansal bakış açısı ve iş modeli kriterleri esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada BIST-Perakende Sektöründe, aynı zamanda“47.1-Belirli Bir Mala Tahsis Edilmemiş Mağazalardaki Perakende Ticaret”nace koduyla faaliyet gösteren Bim, Şok, Migros, CarrefourSa işletmeleri ve TCMB (Perakende Ticaret) Sektör Bilançoları 2015-2023 yılları arasındaki bilançoları kullanılarak finansal performansları karşılaştırılmıştır. TCMB (Perakende Ticaret) Sektör Bilançoları verileri de işletme performanslarını karşılaştırmak ve kontrol amacıyla analize dahil edilmiştir. Sonuç olarak yapılan analiz ve incelemelerde Bim ve Şok'un, Migros ve CarrefourSa'nın birbiri ile benzer iş modeli gösterdikleri, sektör ve iş modeline bağlı olarak en uygun kaynak yapısı mal piyasalarından sağlanan borcun, para ve sermaye piyasalarından fazla olduğu; otofinansmanın ödenmiş sermayeden fazla olduğu, gerçek otofinansmanın da zahiri otofinansmandan fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Zaman serisi içerisinde sürekli olarak en başarılı çıkan işletmelerin finansal yapısı belirtilen en uygun kaynak yapısına sahiptir. Çıkan sonuç CRITIC ağırlıklandırma, TOPSIS, MOORA ve Duyarlılık Analizleri ile desteklenmiştir. Bu çalışma, diğer işletmeler için örnek kaynak yapısı olarak alınabilir.
Özet (Çeviri)
A company's resource structure is directly linked to its success. What the resource structure should be depends on many factors, but the sector and business model in which the company operates is also one of the important factors that determine this. Therefore, the sector or the business model determined by the enterprise is important in analyzing the resource structure. The aim of the study is to examine the effect of the most appropriate resource structure on the financial performance of the enterprises depending on the business model and sector with Multi-Criteria Decision Making Methods. In the study, the analysis of the resource structure was carried out on the basis of financial perspective and business model criteria. In the study, the financial performances of Bim, Şok, Migros, CarrefourSa companies operating in the BIST-Retail Sector with the nace code“47.1-Retail Trade in Stores Not Dedicated to a Specific Good”and CBRT (Retail Trade) Sector Balance Sheets between 2015 and 2023 were compared. CBRT (Retail Trade) Sector Balance Sheets data were also included in the analysis to compare and control company performances. As a result, it is concluded that Bim and Şok, Migros and CarrefourSa have similar business models, the most appropriate resource structure depending on the sector and business model is that the debt obtained from commodity markets is higher than money and capital markets, autofinancing is higher than paid-in capital, and real autofinancing is higher than implied autofinancing. The financial structure of the company that is consistently the most successful in the time series has the most appropriate resource structure specified. The conclusion is supported by CRITIC weighting, TOPSIS, MOORA and Sensitivity Analysis. This study can be taken as a model resource structure for other companies.