Gençlik edebiyatı ve eğitim değerleri açısından Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun dünkü Türkiye dizisindeki tarihi romanlarının incelenmesi
An Examination of the historical novels of Mustafa Necati Sepetçioğlu in 'dünkü Türkiye dizisi' in terms of literature of youth and educational
- Tez No: 92803
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK TURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 730
Özet
Gençler için edebiyat olmalı fikrine katılma dereceniz Kitap seçerken üzerinde gençler için ibaresinin olupolmamasına dikkat etme dereceniz.BÖLÜM-III-Bu bölümdeki sorular sizin en çok beğendiğinizeserleri ve yazarları belirlemek için sorulmuştur.69- En çok beğendiğiniz beş kitabın adını beğenmederecenize göre yazınızBütünüyle Çok Az Çok Az Hiç70-En çok beğendiğiniz beş yazarın adını beğenme derecenizegöre yazınız.71-En çok beğendiğiniz beş romanın adını beğenmederecenize göre yazınız.72. Soru sizin okuduğunuz romanlar içinde tarihiromanların yerini belirlemek için sorulmuştur.72-En çok beğendiğiniz beş tarihi romanın adını beğenmederecenize göre sıralayınız.73-En çok beğendiğiniz tarihi roman yazarlarını beğenmederecenize göre yazınızÖZET Eğitimin temelini dil ve edebiyat, dil ve edebiyatın temelini de edebî verimler oluşturur. Tahkiyeli eserler bu edebî verimlerin bir parçasıdır. Dolayısıyla çocuğun ve gencin eğitiminde tahkiyeli metinlerin önemli bir yeri vardır. Metinlerin önemi, çocuğun ve gencin benlik, kimlik ve kişiliğinin oluşumu noktasında düğümlenmektedir. Edebiyat ile eğitim, birbirlerini etkileyen aralarında sıkı bağlar bulunan iki aîaııun. inşâm konu âin'ıâ ve onu htsı yönüyle iyiye götürme çabası bakımından edebiyatla eğitimin amaçları örtüşür. Bu iki alan, kişinin kendini tanımasını, sürekli olarak iyiyi ve güzeli aramasını, daha uyumlu yaşamasını amaçlar. Her ikisi de iyi yurttaşlar, çalışkan ve yaratıcı bireyler, erdemli kişiler yetiştirme çabası güder. İnsanlığa saygıyı, yurt ve millet sevgisini, kişilik ve bağımsızlık onurunu öğretir, bunları gönüllerde yetiştirmeye çalışır. Bütün bunları eğitim, okul kanalıyla, bir güzel sanat olan edebiyat ise estetik yolla sağlar. Edebiyat eğitimi, öğrencilere duyuş, düşünüş ve yaşayış bakımından yaşantı zenginliği kazandırmanın, onların daha sağlıklı bir kişilik gelişimleri ve iyi birer gözlemci olabilmeleri için, olaylara ve sorunlara daha geniş açıdan yaklaşabilmeleri için katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gençlik Edebiyatı ise, 13-23 yaş grubundaki insanların, benimsemesini, kabul etmesini, kendi nefsinin bir parçası haline getirmesini istediğiniz kavramları, kabulleri, değerleri, davranışları, tepkileri, tercihleri aşılamaya matuf eserlerdir. Konu, içerik, sorunların ele alınışı ve biçim bakımından, çeşitli yaş basamaklarındaki gençlerin ilgi ve merak düzeyine uygun, edebi, eğlendirici, öğretici cima özelliklerinin yanında, estetik bakımından da hoşa gidecek şekillendirme ile yetişmekte olanların sanat zevklerinin gelişmesine hizmet etmesi beklenen ve çoğu kere dolaylı olarak eğitici karakterli eserlere gençlik edebiyatı adı verilmektedir.“İnsanı hem fert, hem de cemiyet plânında vak'a halinde ele almaya çalışan bilgi sahalarından ikisi ”târih“ ve ”edebiyattır."
Özet (Çeviri)
Târih, yaşanan zamandan geriye doğru uzanan oluş, kılış, buluş ve yaratışlarla, hayatiyetleri bakımından geçmişte kalan vakaların öğrenilmesi ve değerlendirilmesidir. Roman, olmuş veya olması mümkün olanı, karakterler yardımıyla anlatmadır. Onun türlerinden biri de târihî romandır. Târihî roman, konusunu tarihten alan, tarihî kahramanların ve onların etrafındaki gerçek veya hayalî kişilerin hayat maceralarını edebiyata mahsus teknik ve usullerle anlatan; bir devrin tarihî olaylarını, milletin adet, ahlâk, gelenek ve göreneklerini vermek, bunları meydana getiren gerçek ve hayalî tipleri canlı tutmak, romanın şartlarına bağlı kalmak suretiyle yazılmış olan eserlere denir. Reşat Nuri'nin halis Türkçesiyle gençlerin en çok okuduğu yazar olması, Çalıkuşu'nun da en çok okunan eser olması gençlik edebiyatının teşekkülünde en önemli ölçüt olmalıdır. Türk Millî Eğitiminin amacı; millî tarihimize, millî kültürümüze bağlı, ahlâklı, çalışkan nesiller yetiştirmektir. Tarihî romanlar da mizaç ve kültürü en çok aksettiren eserler olduğuna göre Dünkü Türkiye Dizisindeki tarihî romanlar gençlerin eğitimlerine katkı açısından, okuma alışkanlığı kazandırmak ve edebi zevk edindirmek bakımlarından uygundur. Sepetçioğlu'nun Dünkü Türkiye Dizisindeki bütün eserleri vatan sevgisi aşılamayı hedefliyor. Edebi eser aracılığıyla fert, hem ahlak hem de sosyal hayat ve bediî tefekkür bakımından eğitilebilir. Bir eserin eğitim açısından değeri; anadil sevgisi ve şuuru kazandırmakla birlikte millî ve insanî değerleri de içinde bulundurmasından dolayı nesilleri eğitebilir özelliğinin olmasından gelir. Bu husus Sepetçioğlu'nun Dünkü Türkiye Dizisindeki bütün romanlarında vardır. Gençler, Sepetçioğlu'nun eserlerini anlayışlı bir gözle okurlarsa, onda dilimizin, kalbimizin, tarihimizin bütün özelliklerini bulacaktır. Onun Türkçe 'nin zevkine nasıl erdiğini, tarihimizin derinliklerine nasıl girdiğini, millî ve manevî vasıflarımızı nasıl görüp gösterdiğini anlayacaklardır. Bu arada onun en büyük macerası olan tarihî roman in örgülerini de çözeceklerdir.
Benzer Tezler
- Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung
Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)
HALİME YEŞİLYURT
Doktora
Almanca
2020
Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK
- Nezihe Meriç'in çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmesi
The evaluation of Nezihe Meriç's children books in accordance with the main principles of children literature
MEHMET EMİN ERDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Eğitim ve ÖğretimKütahya Dumlupınar ÜniversitesiTürkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ÖZDEMİR
- Gençlik edebiyatı ve din eğitimi bağlamında öğrencilerin Wattpad uygulaması ve kitaplarına yönelik algıları (Bağlum örneği)
In the context of youth literature and religious education students' perceptions towards Wattpad application and books (Bağlum sample)
FERİDE DEMİRTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
DinAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YEMENİCİ
- Muzaffer İzgü'nün çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmesi
The study of children's books of Muzaffer İzgü in terms of the main princi̇plesof children's literature
METİN AKYÜZ
Doktora
Türkçe
2014
Türk Dili ve EdebiyatıAnkara ÜniversitesiEğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEDAT SEVER
- Son dönem Türk Alman çocuk yazınında resimli kitaplar aracılığıyla değerler eğitimi
Values education in books via illustrations in recent period Turkish- German child literature
HAFİFE BALKAN DELEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimTrakya ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HİKMET ASUTAY