Dindarlaşma ve sekülerleşme ekseninde islami burjuva (Bursa MÜSİAD örneği)
IIslamic bourgeois on the axis of religiousization and secularization (Bursa MÜSİAD sample)
  1. Tez No: 928052
  2. Yazar: SÜLEYMAN ARİF SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlaşma, Sekülerleşme, Anadolu Kaplanları, İslami Burjuva, Weberyan, Kapitalizm, Muhafazakârlık, Religiousization, Secularization, Anatolian Tigers, Islamıc Bourgeois, Weberian, Capitalism, Conservatism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
SARI, Süleyman Arif,“Dindarlaşma ve Sekülerleşme Ekseninde İslami Burjuva: Bursa Müsiad Örneği”, Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2024. Bursa MÜSİAD üyelerinin dindarlaşma ve sekülerleşme eğilimlerini belirlemeye çalıştığımız bir saha araştırması olan bu tez bir giriş, iki teorik ve bir uygulama olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü tezin metodu ve içeriğine aşinalık tesis etmek için düzenlenmiştir. Birinci bölümde genellikle din, dindarlık kavramları çeperinde dolaşırken aynı zamanda modern dünyanın farklı dindarlık göstergeleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde sekülerleşme kavramı üzerine yapılan tartışmalara yer verirken ülkenin yükselen yıldızı muhafazakâr burjuvanın yeni biçimselliğinde öne çıkan unsurlar değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Bursa MÜSİAD üyelerinin dindarlık ve sekülerleşme eğilimlerini ortaya çıkarmak amacıyla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş olup elde edilen veriler bilimsel ve objektif kurallara uyularak analiz edilmeye çalışılmıştır. Özellikle bu bölümde seküler çevrelere göre“İslami Burjuva”, muhafazakâr çevrelere göre“Anadolu Kaplanları”olarak tanımlanan toplumun bu yeni dindar aktörlerinin ticaret dünyasına 'Weberyan' bir anlayışla iş başarısı ve yüksek tahsille yön vermeye çalıştıkları görülmüştür. Burada toplumun farklı kesimleri tarafından farklı tanımlamalara maruz kalan dindar aktörlerin, bir yandan muhafazakârlıklarını korumaya çalıştıkları, diğer yandan dünya nimetlerini elde etme istekleri ve bunlardan herkes gibi faydalanma arzuları anlaşılmıştır. Fakat toplumun her kesimi gibi sekülerleşme sürecinden etkilenen muhafazakâr aktörlerin, gelenek ve göreneklerinden fazla taviz vermeden kapitalizmle olan taze ilişkilerini de İslami değerlerle harmanlayarak kendilerince bir orta yol bulma çabası içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SARI, Süleyman Arif,“Islamic Bourgeois on the Axis of Religiousization and Secularization: Bursa Müsiad Sample”, Doctoral Thesis, Advisor: Prof. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU, Ankara University, Institute of Social Sciences, 2024. This thesis, which is a field research in which we try to determine the religious and secularization tendencies of Bursa MÜSİAD members, consist of three parts: an introduction, two theoretical, and one application. The introduction section is designed to establish familiarity to the method and content of thesis. In the fırst part, ıt's while generally focused on the concepts of religion and religiosity, different religiosity indicators of the modern world are emphasized. In the second part, while discussing the concept of secularization the prominent elements in the new formalism of the country's rising star the conservative bourgeoisie are evaluated. In the third part, an in-depth interview was conducted to reveal the religiousity and secularization tendencies of Bursa MÜSİAD members and the data obtained was tried to be analyzed in accordance with scientific and objective rules. Especially in this section, it has been seen that these new religious actor of the societty, defined as an“Islamıc Bourgeois”according to secular circles and as“Anatolian Tigers”according to conservative circles, are trying to lead the world of commerce with a“Weberian”approach, with their business success and higher education. Here it is understood that religious actors, who are exposed to different definitions by different segment of society try to maintain their conservatism on the one hand, and on the hand, they desire to obtain worldly blessings and benefit from them like everyone else. However, it has been observed that concervative actors, who are affected by the secularization process, like all segments of society, are trying to find a compromise by blending their fresh relatios with capitalism with Islamic values, without making too many compromises on their traditions and customs.