Nesli tükenmek üzere olan Türkiye endemiği vuralia turcica'nın kloroplast genomunun aydınlatılması
Elucidation of the chloroplast genome of vuralia turcica, a Türkiye endemic on the verge of extinction
  1. Tez No: 928133
  2. Yazar: SELİN DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Multigene phylogeny, cpDNA, Sophoreae, multi-carpellary structure, threatened species
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'ye özgü çok karpelli ve nesli tehlikede olan Vuralia turcicatürüne ait tam plastit genom çıkarma hedeflenmiş olup ilk kez bu türe ait kapsamlı bir organel genomu çalışması sunulan bu tez çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında elde edilen bulgular neticesinde V. turcica genomu 150,807 baz çifti uzunluğunda olup 77 protein kodlayan gen, 4 rRNA ve 30 tRNA içermektedir. infA geninin olası bir kopyası rps8 ile rpl36 arasında konumlanmıştır. Çoklu gen maksimum olasılık filogenisi V. turcica'yı Sophoreae kabilesi içine yerleştirerek, Amerika Birleşik Devletleri'nin merkezi bölgesine özgü bir tür olan Baptisia leucophaea ile ilişkilendirmektedir. Danışman: Doç. Dr. Dilek TEKDAL, Mersin Üniversitesi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Mersin.
Özet (Çeviri)
This study aimed to extract the complete plastid genome of the multi-carpel and endangered species Vuralia turcica, which is endemic to Turkey, and this thesis study, which presents a comprehensive organelle genome study for the first time, has been carried out for this species. We present the complete chloroplast genome. As a result of the findings obtained within the scope of the thesis, the V. turcica genome is 150,807 base pairs long and contains 77 protein-coding genes, 4 rRNAs, and 30 tRNAs. A possible copy of the infA gene is located between rps8 and rpl36. Multigene maximum likelihood phylogeny positions V. turcica among Sophoreae and associates it with Baptisia leucophaea, a species native to the central part of the United States.